"O tara care se imprumuta ca sa plateasca salariile si pensiile este o tara de mana a doua", spunea Traian Basescu la postul public de televiziune.
Mai mult, seful statului avertiza ca Romania va trebui sa se imprumute in continuare pentru acoperirea deficitului de pensii. Potrivit jurnalistilor de la Gandul, statul roman imprumuta 2 milioane de euro, in fiecare ora, pentru a-si "onora" obligatiile banesti.
Statul roman imprumuta doua milioane de euro in fiecare ora pentru a putea plati la timp pensiile si salariile bugetarilor, dar si pentru a achita imprumuturile mai vechi, scriu jurnalistii de la Gandul.
De la inceputul acestui an pana acum, Romania a imprumutat, de la banci, FMI sau de la Comisia Europeana, 11 miliarde de euro, adica aproape 50 de milioane de euro pe zi, respectiv doua milioane de euro in fiecare ora, din zi si din noapte.
Suma include atat imprumuturile luate de stat de la banci sau de la FMI si CE, cat si transele din acordul cu Fondul care au ajuns in vistieria Bancii Nationale.
Andreea Vass, consiliera economica a premierului Emil Boc, sustine ca este normal ca un stat care are cheltuieli mai mari decat veniturile sa se imprumute, pentru ca nu are alta varianta pentru a-si onora obligatiile.
Intrebata cum a ajuns Romania in situatia de a avea nevoie de credite de cate doua milioane de euro pe ora care nu sunt folosite pentru investitii, ci pentru a plati factura sociala, Vass a aratat cu degetul spre decizia Curtii Constitutionale, decizie conform careia Guvernul nu a putut, conform Constitutiei, sa taie pensiile romanilor cu 15% timp de jumatate de an. Masura ar fi urmat sa aduca o economie de cel putin 1% din PIB, respectiv de 1,2 miliarde de euro, la bugetul statului.
De altfel, presedintele Basescu vorbea de necesitatea unui nou imprumut de la Fondul Monetar, care ar urma sa fie luat la finele lui 2010. La randul lor, si ministrul Administratiei, Vasile Blaga, si cel al Economiei, Adriean Videanu, apreciau ca va fi nevoie de un nou acord cu FMI, care presupune si un nou imprumut.