In timp ce romanii consuma fructe si legume importate, crescute artificial, tara noastra exporta cea mai mare parte a produselor ecologice. Potrivit datelor Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale(MIMMCTPL), Romania a exportat anul trecut legume si fructe in valoare de circa 75 de milioane de euro. Peste 25% din valoarea lor a fost asigurata din vanzarea produselor ecologice, in special nuci. " Romania se situeaza printre primii 20 de exportatori mondiali din domeniu. Peste 20 de milioane de euro din valoarea exportului s-a realizat cu produse ale agriculturii ecologice, 75% constituind exportul de nuci", se arata intr-un comunicat al MIMMCTPL. Agricultura ecologica are in prezent o cota de piata de sub1%, potrivit firmelor de profil, insa domeniul devine din ce in ce mai atractiv pentru fermieri. Anul trecut, peste 3.000 de producatori si comercianti de produse ecologice s-au inregistrat la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), iar suprafetele cultivate ecologic au crescut de la 110.400 de hectare la 143.000 de hectare, potrivit datelor MADR. Cea mai importanta pondere din totalul suprafetelor cultivate ecologic o au pasunile si plantele furajere, care au totalizat anul trecut 51.200 de hectare, fata de 42.300 de hectare in 2005. Judetul Tulcea este pe primul loc in ceea ce priveste suprafata cultivata ecologic, cu 15.000 de hectare, reprezentand peste 10% din total. Producatori din Romania au realizat anul trecut peste 166.000 de tone de produse ecologice, dintre care circa 8.700 de tone de legume.