Patru studenti romani s-au calificat la a noua editie a concursului "ESA Student Parabolic Flight Campaign", privind cercetarea fenomenelor din domeniul fizicii, biologiei si chimiei in conditii de microgravitatie. Evenimentul este organizat de Agentia Spatiala Europeana (ESA-European Space Agency) in colaborare cu NOVESPACE, special pentru universitatile din Uniunea Europeana si Canada.
Cei patru romani, reuniti intr-o echipa cu numele LEDA, sunt Dan Andrei Costea, liderul grupului, care este student la Inginerie Electrica si Informatica la Universitatea Internationala Bremen, Germania, Flaviu Valentin Barsan, student in anul I la Inginerie, in cadrul Universitatii din Calgary, Canada, Ciprian Gal, student in anul I la Fizica, la Universitatea Internationala Bremen, si Adrian Costache, student la Inginerie Electrica si Informatica, la Universitatea Internationala Bremen. In cadrul acestui program, la care vor participa 30 de echipe, studentii au sansa sa efectueze experimente practice utilizand tehnologie de ultima generatie la bordul celui mai mare avion din lume (A300 ZERO-G), care poate zbura pe o traiectorie parabolica. Experimentul pe care cei patru studenti romani urmeaza sa il realizeze are aplicatii importante in industria aeronautica si presupune utilizarea ultrasunetelor pentru indepartarea bulelor de aer, in conditii de imponderabilitate, de pe suprafetele imerse. In acest scop, echipa LEDA, cu ajutorul inginerilor contractati de ESA, trebuie sa construiasca dispozitivul cu care se vor efectua determinarile practice, in perioada aprilie-august.
Campania de zboruri parabolice, organizata de ESA, va avea loc in perioada 30 august-15 septembrie, pe aeroportul din Bordeaux-Merinac, Franta. Andrei si Flaviu au deja experienta in ceea ce priveste proiectele spatiale, fiind invitati de doua ori la NASA, in California, Texas si Florida, in ultimii doi ani. Anul acesta, la concursul "ESA Student Parabolic Flight Campaign" s-au inscris peste 100 de echipe, formate din 400 de studenti din 50 de universitati din Uniunea Europeana si Canada.