Banii românilor care muncesc in strainatate ar aduce beneficii numai in conditiile in care ar fi investiti si nu folositi pentru consum. Numai ca nevoia românilor pentru consum este de ani intregi in continua crestere si pare ca nimic nu o mai poate tempera.

Un studiu recent citat de Dumitru Sandu, sociolog si profesor la Universitatea Bucuresti, arata ca românii care se intorc in tara folosesc câstigurile din strainatate pentru a-si achita mai intâi datoriile, apoi cumpara case, masini, electrocasnice, iar pe locul trei al prioritatilor se afla investitiile in educatia copiilor.
Potrivit lui Sandu, migratia fortei de munca din România catre Uniunea Europeana ar putea fi benefica, in cazul in care fondurile care intra in tara ar fi folosite pentru investitii, si nu pentru consum. Numai ca in ultimii ani nu s-a intâmplat deloc asa, iar cererea de consum isi continua nestingherita expansiunea.
Românii care muncesc in strainatate vor trimite in acest an rudelor si prietenilor din tara aproximativ 3,5 miliarde de euro, potrivit ultimelor estimari ale specialistilor. Numai ca acesti bani nu se duc in investitii, ci doar in consum, dupa cum observa sursele citate. „Efectele migratiei fortei de munca sunt benefice pentru economia României, cu conditia ca aceasta sa fie temporara si fondurile aduse in tara sa fie investite“, a adaugat profesorul Universitatii Bucuresti.
Principalele motive pentru care românii aleg sa munceasca in strainatate sunt salariile reduse, nivelul ridicat al somajului urban si cel al somajului ascuns, neinclus in statistici.De asemenea, Sandu a atras atentia ca efectele pozitive mentionate se pastreaza doar in conditiile in care fenomenul nu se transforma in exod.

Salariile mari cresc competitivitatea

În ceea ce priveste cresterea competitivitatii economiei nationale, Dragos Pislaru, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), a aratat ca aceasta are o influenta directa asupra evolutiei salariilor de pe piata nationala si a standardelor de viata. „Provocarile de pe piata fortei de munca sunt reale. În România, aceasta piata este deosebit de dinamica, in contextul aderarii la UE. Daca in România si statele vecine nivelul salariilor va creste, se va majora si competitivitatea statelor“, a declarat reprezentantul GEA.Potrivit ultimelor statistici, aproximativ o cincime din forta de munca a României lucreaza in strainatate (este vorba despre mai mult de 2 milioane de români).„Migratia fortei de munca nu are legatura cu integrarea României in UE, dar este favorizata de deschiderea gruparii catre România“, a afirmat Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor.El a mai aratat ca exista o serie de factori care favorizeaza migrarea fortei de munca, unul dintre acestea fiind imbatrânirea populatiei din UE.