Daca ati economisit bani pentru achizitionarea locuintei mult visate ar trebui sa va ganditi de doua ori inainte de a cumpara primul imobil care va pica in mana, deoarece un pret atractiv poate ascunde o serie de costuri adiacente.
In momentul achizitionarii unei case, un rol determinant il are costul acesteia, alegerea unei locuinte in defavoarea alteia facandu-se, de cele mai multe ori, in functie de pret. Costul unei locuinte nu este insa intotdeuna egal cu pretul de cumparare. Desi pare o alegere usoara, aceasta nu este neaparat si lipsita de riscuri, o locuinta ieftina fiind capabila sa "manance" mult mai multi bani decat una mai scumpa. De fapt, in cazul cladirilor foarte vechi, lucrarile de consolidare si renovare si cele de "cosmetizare" si de imbunatatire a lor pot depasi pretul de achizitie. "Daca vorbim de un imobil mai vechi de 30 - 40 de ani, de exemplu, modernizarea sa il poate duce pe cumparator la o investitie de inca o data pretul de cumparare", a declarat Niculina Otovescu, directoarea agentiei imobiliare Bela.
De aceea, este indicat ca aceia care se gandeau sa achizitioneze o locuinta situata in cartierele craiovene Brestei sau Catargiu, unde panza freatica este la suprafata, sa verifice daca fundatia imobilului are sau nu nevoie de consolidare. "La acestea trebuie vazut daca fisurile sunt de suprafata sau sunt profunde", a mai spus Niculina Otovescu.
In cazul caselor situate in zone precum Calea Bucuresti, de exemplu, investitiile se rezuma insa la lucrari de imbunatatire. Refacerea instalatiei electrice, a instalatiilor sanitare, pardoselilor si a zugravelilor, schimbarea usilor si a ferestrelor costa pentru un apartament obisnuit de bloc intre 1.500 si 3.000 USD.
Taxele aditionale ale tranzactiei
Nici achizitionarea unei locuinte noi nu scapa de costuri ascunse. Fie ca e vorba de apartamente, fie ca e vorba de case, pentru acesta se percepe un TVA de 19%, care ar trebui sa fie inclus in costul de vanzare. Cumparatorii ar trebui insa sa se asigure de acest lucru in momentul incheierii contractului.
Si cum socoteala de acasa nu se se potriveste cu cea din targ, indiferent daca achizitionezi o casa noua sau veche, la pretul de cumparare se adauga si alte cheltuieli, precum cele cu tranzactia, taxele la stat, taxele notariale, impozitul, comisionul agentului imobiliar etc. Toate acestea maresc valoarea casei, de regula, cu 5-6% din pretul de cumparare. De aceea, inainte de a achizitiona un apartament, pentru a nu avea surprize neplacute, specialistii recomanda sa luati in calcul si aceste costuri. Alte cheltuieli care trebuie avute in vedere sunt cele ce deriva din costurile care trebuie suportate dupa ce va mutati in casa noua, mai ales ca schimbarea unei zone sau a unui oras aduce si schimbarea mediului de viata, noul cartier poate fi mai ieftin sau mai scump. Astfel trebuie luate in considerare accesul catre aceste zone, locul de unde faceti aprovizionarea, impozitul pentru cladiri (care se face diferentiat, in functie de zona), cheltuielile de transport, pozitionarea scolii (in cazul in care ai copii).
Negocierea scade pretul imobilului cu pana la 15%
Pentru a economisi cativa banuti, inainte de a scoate bani din buzunar pentru a achizitiona o locuinta, ar fi bine sa porniti o negociere cu proprietarul, care va va face probabil o reducere. "Mai mult de 50% din proprietari accepta ca, in timpul negocierii, sa mai micsoreze din pret", a afirmat Mihai Mehedintu, directorul agentiei Mehedintu Imobiliare. Pentru asta trebuie insa ca pe de o parte sa cunoasteti foarte bine preturile de pe piata locala, iar pe de alta parte sa aveti o discutie cu actualul proprietar pentru a clarifica toate conditiile pe care acesta le solicita (poate nu vrea neaparat bani mai multi, ci doar sa-i lasi un ragaz mai mare pana sa se mute sau poate vrea banii cash, pe loc). Oricum, cu putina intelegere si rabdare de ambele parti, afacerea poate fi avantajoasa pentru toata lumea. "In general, in urma negocierii, pretul imobilului poate scadea cu pana la maximum 10-15%. Daca sunt fortati de imprejurari si vor sa vanda, proprietarii accepta mai usor scaderea pretului", a spus unul dintre agentii imobiliari ai agentiei imobiliare Colosseum.