Dezvoltatorii au pus frana brusc in cartierele care ar fi trebuit sa apara langa Craiova. Lipsa clientilor a creat mari probleme de finantare a constructiilor rezidentiale. Unii si-au redus constructia de case la o treime fata de anul trecut, altii nu pot anticipa cat pierd in 2009, dar numara pe degete vanzarile de pana acum. Exista si optimisti, care spun ca le merg vanzarile.

Peste 20 de firme pretind ca sunt dezvoltatoare imobiliare pe piata craioveana. Majoritatea sunt concentrate in zona de est a Craiovei, unde s-a batut moneda pe cele mai multe cartiere de locuinte noi. Cu ofertele tuturor adunate ar fi rezultat sute de case si sute de apartamente noi in 2009 pe piata locala. Numai ca blocajul din ultima perioada i-a afectat pe dezvoltatori. Unii recunosc direct faptul ca au redus drastic ridicarea de case in noile cartiere, altii spun ca nu le merge prea rau, dar admit ca nu au vandut mare lucru. Casele din afara Craiovei, in zone dezvoltate haotic, fara utilitati, nu mai atrag cumparatorii ca acum doi-trei ani. In conditiile de cerere scazuta, preturile caselor noi au scazut foarte putin. Dintre cartierele nou-conturate, multe sunt semipopulate, iar unele nu vor mai aparea.

Cherciu a redus constructia la minimum

In zona Selgros, cartierul pe care trebuia sa-l ridice Casa Noastra se reduce anul acesta fata de planurile initiale. "Am scazut constructia de case la o treime din cea de anul trecut. Nu mai construim nimic pe stoc. Finalizam ceea ce am inceput si pana nu vindem nu ne apucam de altele. Anul acesta am vandut cinci case, din 15, cat avem in plan sa vindem", a spus Stefan Cherciu, unul dintre asociatii de la proiectul rezidential respectiv. Tot in zona Selgros, in spatele capsunariei, Complexul "Natura Residence" al firmei Residential Construct se confrunta cu lipsa cererii. De la inceputul anului si pana acum au vandut trei case, iar pe tot anul erau in proiect 50 de locuinte. "Problemele noastre se pliaza pe problemele financiare ale clientului. Iar clientul nu are bani... In rest, noi nu avem dificultati financiare. Avem o colaborare cu o banca partenera, care ne acorda si noua finantare, si clientului credite ipotecare", a spus Cosmin Truica, directorul companiei.

Metropolis nu a ajuns nici macar la temelie

Cartierul Metropolis ar fi trebuit sa apara in zona Lapus inca din 2007, dar pana acum a fost montata doar o pancarta cu o poza. In rest, doar buruieni. Cele patru blocuri care ar fi trebuit sa compuna Metropolis au fost botezate "Barcelona", "Madrid", "Sevilla" si "Valencia" - dupa patru dintre cele mai cunoscute orase spaniole. Investitorii sunt patru oameni de afaceri maghiari, care au promis ca vor investi la Craiova 25 de milioane de euro. In plina criza financiara, ei spun ca au gasit finantare, prin vocea unuia dintre reprezentanti.
Mihai Moisescu, de la Orange - una dintre companiile care vrea sa ridice Metropolis - a declarat ieri, pentru GdS: "Avem finantare si putem sa ne apucam de treaba imediat, dar asteptam sa vedem ce se intampla pe piata imobiliara. Suntem intr-o situatie mai putin nefericita fata de alti dezvoltatori, pentru ca nu am apucat sa cheltuim din bani".
Au returnat banii clientilor

Cand au vazut ca dezvoltatorii nu misca un deget la ceea ce avea sa fie Metropolis, clientii s-au retras si au cerut banii inapoi. "20% din apartamente erau deja rezervate si se platisera avansuri. Unii clienti si-au cerut banii inapoi si le-am returnat avansurile", a spus Moisescu.
Alta firma care construieste un minicartier rezidential la Craiova este Ferval Construct SRL. Societatea ridica doua blocuri de locuinte de trei etaje, plus mansarda, vizavi de fabrica Ford. Dorian Tulitu, unul dintre asociatii de la Ferval Construct, promitea anul trecut ca termenul de finalizare a locuintelor este 1 martie 2009 si ca potentialii clienti isi pot negocia contractele. Ieri insa, reprezentantul companiei a recunoscut ca sunt probleme "ca la toata lumea" si a mentionat ca apartamentele vor fi gata abia peste doua luni. "Sunt si la noi probleme ca la toata lumea. Avem un complex de 140 de apartamente care vor fi gata in cel mult doua luni. Peste 25% din apartamente sunt deja vandute", a declarat Dorian Tulitu. Acesta a mai spus ca "nu mai avem preturi fixe, la bucata, ci vindem apartamentele pe baza de negociere. Cu cat cash-ul platit in prima rata este mai mare, cu atat discount-ul este mai mare".
Sunt si firme mult prea optimiste fata de conditiile pietei. Complexul Magnolia, situat la un kilometru de DE 70, pe raza comunei Pielesti, vizavi de aeroport, include 77 de case finalizate. "Ne merg bine vanzarile. Nu suntem afectati de criza", a sustinut o reprezentanta a firmei.

Zeci de dezvoltatori: sute de case si apartamente

Datele furnizate de agentiile imobiliare din Craiova arata ca in oras si in imediata apropiere a lui exista peste 20 de firme care construiesc complexuri rezidentiale fie ca este vorba despre case sau despre blocuri. In Craiova, oferta este deosebit de mare: sute de case si sute de apartamente noi. In zona Selgros se regasesc Residential Construct, Casa Noastra, Novara Giovani, Best Consulting, Patria Imobiliare, Ferval Residence si Mihai Rosiu (privat). Inspre Metro ar trebui sa se regaseasca Minteger, Magnolia Residence, EMIA Construct si altii. Case se mai construiesc pe Brestei (Eurocartier). Mai construieste si TMS Europa, iar altii ridica locuinte in Catargiu si pe langa fabrica de Avioane. Apartamente ar fi trebuit sa apara in Complexul Metropolis din Lapus. Altele se ridica de catre mai multe companii: Mihmara, Edeca Group, WIN Invest, Group International, Simode si altii.