Corectnews.com informeaza: Banii Chinei ar putea scoate Europa din criza
Oficialii europeni, confruntati cu o criza a datoriilor in economiile periferice ale zonei euro care risca sa se propage si in alte state de pe continent, isi indreapta sperantele spre banii tarilor asiatice, si in special spre cei ai Chinei, pentru a iesi cu bine din cea mai grava criza de la crearea uniunii monetare.
Investitorii asiatici, inclusiv guvernul chinez, vor reprezenta "o parte substantiala" a cumparatorilor obligatiuni emise de fondul de salvare al Europei pentru a finanta ajutorul extern acordat Portugaliei. Fondul European pentru Stabilitate Financiara (EFSF) va incepe luna viitoare sa vanda obligatiuni in valoare de circa 10 miliarde de euro, potrivit lui Klaus Regling, seful institutiei, citat de Financial Times, potrivit zf.ro
Regling a declarat ca Beijingul este "in mod clar" interesat de licitatiile de titluri menite sa ajute Portugalia si ca se asteapta la participarea Chinei. El a adaugat ca interesul ridicat din partea investitorilor asiatici si din alte regiuni demonstreaza ca acestia au din nou incredere in moneda euro. Comentariile lui Regling au facut ca euro sa urce cu 0,65%, pana la 1,4177 dolari.
Oficialul european a subliniat insa ca principala motivatie a acestor investitori este gasirea unor investitii noi si sigure in care sa-si plaseze lichiditatile si nu sa sustina actiunile Europei de a rezolva problemele unora din statele din zona euro. "Asia este o regiune care are bani pentru a investi in restul lumii. Asiaticii nu vor sa se axeze doar pe o singura moneda, pe o singura categorie de active. S-au uitat la noi si au vazut un mod bun de a-si diversifica investitiile", a mentionat el.
Oficialii chinezi si-au exprimat interesul de a investi in activele europene pentru a-si divesifica detinerile din fondurile suverane care, prin traditie, se concentreaza pe active denominate in dolari. In timp ce Beijingul a spus deschis ca ramane un investitor important in obligatiunile suverane portugheze sau grecesti, oficialii chinezi au ezitat sa arate unde anume in Europa vor investi.
Christophe Frankel, principalul director financiar al EFSF, a confirmat ca statul chinez a participat la licitatia din ianuarie prin care s-au strans lichiditati pentru pachetul de salvare oferit Irlandei, dar a refuzat sa spuna cat a investit China. Implicarea asiaticilor in licitatia pentru obligatiunile cu ratingul "AAA", cel mai bun posibil, lansate de fondul de bail-out ar putea reprezenta un semn ca Beijingul se concentreaza mai degraba pe active ultrasigure decat pe obligatiuni suverane mai riscante precum cele ale Irlandei, Portugaliei si Greciei. Liderii din Uniunea Europeana si-au exprimat sperantele ca orientarea Chinei spre investitii in astfel de obligatiuni ar putea avea ca efect revenirea increderii pe piete in economiile periferice ale zonei euro.
Afirmatiile lui Regling vin inaintea a ceea ce se asteapta a fi cea mai agitata luna de pana acum pentru fondul de salvare, infiintat anul trecut in urma imploziei datoriilor grecesti.
EFSF va tine la mijlocul lunii iunie prima licitatie in vederea strangerii de bani pentru finantarea recentului program de 78 mld. euro destinat salvarii Portugaliei, o oferta de 3-5 mld. euro in care vor fi licitate primele obligatiuni cu scadenta la zece ani ale fondului. Fondul ar putea tine pana la finele aceleiasi luni a doua licitatie pentru Portugalia, care ar putea atrage pana la cinci miliarde de euro. La licitatie vor fi vandute obligatiuni cu scadenta la cinci ani. Actiunea reflecta nevoia urgenta de lichiditati a Portugaliei, care trebuie sa acopere datorii de zece miliarde de euro scadente pana la sfarsitul lui iunie.
Cumpararea de obligatiuni europene poate ajuta producatorii chinezi prin aprecierea euro, care face ca produsele chinezesti sa fie mai ieftine.
China are cele mai mari rezerve valutare din lume, de 3.050 de miliarde de dolari (2.167 mld. euro), dupa o crestere de 200 de miliarde de dolari in primul trimestru.