Rezervele valutare ale Bancii Nationale au crescut cu 534,2 milioane de euro in iunie, ajungand la nivelul de 13,77 miliarde de euro, se arata intr-un comunicat al institutiei.
Majorarea a fost rezultatul unor intrari de 1,131 miliarde de euro, suma rezultata din cumpararile BNR din piata valutara, intrarile din privatizari, veniturile din administrarea rezervei internationale, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale si cedarile de valuta la rezerva statului.
In perioada mentionata, iesirile au totalizat 597,4 milioane de euro, reprezentand plati rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Finantelor, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, plati si comisioane bancare. Rezerva de aur s-a mentinut in mai la 105 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a crescut la 1,21 miliarde de euro, ceea ce face ca rezervele internationale ale BNR (valute plus aur) sa se situeze la peste 14,98 miliarde de euro.
Pana la sfarsitul acestui an, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor insumeaza 828 de milioane de euro. (D.E.)