Rezervele valutare si de aur ale Bancii Nationale a Romaniei au insumat la finele lui aprilie 20 de miliarde de euro, cu 235 de milioane de euro mai mult fata de luna precedenta.
Potrivit unui comunicat al bancii centrale, in aprilie rezervele in valuta ale BNR erau in valoare de 18,29 miliarde de euro. In martie, in schimb, rezervele valutare se situau la nivelul a 18,14 miliarde de euro. Cresterea valutara a fost asadar de 147,4 milioane de euro. Aceasta s-a datorat unor intrari de 557,7 milioane de euro care au devansat iesirile de 410,3 milioane de euro. In ceea ce priveste rezervele de aur, desi acestea s-au mentinut constant la volumul de 104,8 tone, valoarea lor a crescut in conditiile evolutiilor preturilor internationale. Astfel ca, de la 1.624,24 milioane de euro, cat erau evaluate in martie, valoarea rezervelor de aur a crescut la 1.712,50 milioane de euro in aprilie.
Ceea ce inseamna o crestere de 88,6 milioane de euro a rezervelor de aur, crestere realizata in decursul unei singure luni. BNR a mai precizat ca platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor pana la sfarsitul acestui an se ridica la 946 de milioane de euro. (M.H.)