Ziarul Azi publica articolul "Rezerva de aur a BNR s-a mentinut, la 30 iunie 2010, la 103,7 tone. Isarescu sta pe aur", pe care il puteti citi in continuare.
'Potrivit guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, romanii trebuie sa scape de spectrul fricii de a detine aur, amintind de perioada comunista cand detinerea de "cocosei" era pedepsita cu inchisoarea.
Sa scapam de teama de aur, sa scapam de teama cuvantului 'cocosel', care aminteste de anii ’50, cand aproape un milion de oameni au fost inchisi sau batuti la talpi pentru ca detineau 'cocosei'", a declarat Mugur Isarescu, citat de Agerpres.
Isarescu a reafirmat ca tezaurul BNR exista integral. "Tezaurul a fost vazut. Aurul exista. Tezaurul este acolo pentru a avea incredere intr-o tara si in moneda nationala", a spus Isarescu la un simpozion consacrat lucrarilor de restaurare a aripii vechi a sediului BNR.
Rezerva de aur s-a mentinut, la 30 iunie, la 103,7 tone, iar, in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,372 miliarde de euro.
Guvernatorul a mai povestit ca, in 1936, cand, in Romania, existau peste 140 de banci, supravegherea bancara se facea la propriu, cu privirea. "Nicu Cinteza (actualul sef al Directiei de supraveghere - n.r.) de la acea vreme privea de la balcon daca banca de vis-a-vis trage oblonul sau daca ii mai trece cineva pragul si de aici tragea concluzia cum se desfasoara activitatea bancara", a spus guvernatorul BNR. Guvernatorul a facut o trecere in revista a lucrarilor de restaurare a Palatului vechi al BNR. "Nu mai avem foarte multe cladiri de patrimoniu. Acest Palat a trecut prin trei cutremure majore. Efortul de restaurare este costisitor, dar necesar si benefic. Sper ca terminarea restaurarii Palatului vechi al BNR, care va avea loc in circa doua luni, sa fie un stimulent si pentru terminarea lucrarilor la centrul vechi al Bucurestiului", a declarat Isarescu.

Revenirea TVA la 19% este obligatorie!

Adrian Vasilescu, consilierul al guvernatorului BNR, a declarat, la Realitatea TV, ca, anul viitor, va trebui ca guvernul sa renunte la TVA de 24%. Conform lui Vasilescu, alegand cresterea impozitelor indirecte, "guvernul a procedat bine, pana la un punct". Consilierul a explicat ca exista doua feluri de impozite, cele directe, pe munca, si cele indirecte, pe consum. Dupa ce Romania s-a aflat, sapte trimeste, in recesiune, deci cu un consum scazut, guvernul a lovit de doua ori in consum: o data prin cresterea TVA si o data prin scaderea salariilor bugetarilor. "Daca, de la anul, vom avea o crestere economica, vad nu probabila, ci obligatorie revenirea TVA la 19%", a spus Vasilescu.'