Agentii imobiliari nu vor mai putea reprezenta, simultan, cumparatorul si vanzatorul unei proprietati, deoarece se considera ca, din aceasta pozitie duala, apare un conflict de interese.
Una dintre problemele majore cu care se confrunta agentiile imobiliare este lipsa unei legislatii specifice, care sa le reglementeze activitatea. Aceasta situatie este insa pe cale de a se schimba, deoarece Camera de Comert Imobiliar din Romania are un proiect de lege care ar putea fi inaintat parlamentului spre dezbatere in prima parte a anului viitor. Unul din aspectele tratate de proiectul de lege este acela al reprezentarii. Potrivit proiectului, agentii imobiliari nu vor mai putea reprezenta, simultan, cumparatorul si vanzatorul unei proprietati, deoarece se considera ca apare un conflict de interese din aceasta pozitie duala. Potrivit specialistilor din domeniu, aceasta ar fi o decizie pertinenta. "Ca si in avocatura, vorbim de doua parti diferite, astfel ca acest proiect este cat se poate de corect. In acest moment, un agent poate reprezenta atat vanzatorul, cat si cumparatorul. Persoana care face intermedierea e nevoita sa pluseze intr-o parte si sa lase din pret in alta", a declarat Niculina Otovescu, directoarea Agentiei imobiliare Bela.
"Nu-i avantajeaza pe cei care functioneaza fara acoperire"
Un alt aspect din noul proiect de lege al Camerei de Comert Imobiliar face referire la agentii imobiliari care ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a se hotari sa paraseasca o anumita companie. Potrivit documentului, atunci cand un agent imobiliar paraseste o companie, nu se poate angaja la alta societate cu acelasi profil mai devreme de un an si nu isi poate infiinta o companie imobiliara in acelasi oras in care isi are sediul societatea la care a activat. Acest lucru pare sa-i bucure pe cei mai multi din specialistii imobiliari din Craiova. "Sunt de acord. Proiectul vine in sprijinul celor cu studii de specialitate. Nu-i avantajeaza insa pe cei ce functioneaza razlet si fara acoperire", a adaugat Otovescu. Potrivit acesteia, in Craiova sunt o serie de "emigranti imobiliari" care se angajeaza la o anumita agentie, invata si apoi isi deschid o agentie al carei profesionism e discutabil. In plus, in momentul in care pleaca de la o agentie la alta, unii agenti fura datele, creand astfel o concurenta neloiala.
Stoparea emigrarii imobiliare va mari increderea clientilor in agentii
Singura posibila problema a acestei hotarari ar fi aceea a blocarii resurselor umane pe un anumit loc de munca. Totusi, specialistii din domeniu spun ca piata are loc sa primeasca noi resurse umane si ca noua reglementare ar fi un motiv in plus pentru angajatii din domeniu sa-si negocieze cat mai bine salariile. "E bine ca se ia in calcul aspectul loialitatii fata de sistem. In plus, fiecare persoana va trebui sa evalueze onorariul si comisionul primit, de la inceput", a declarat Mihai Mehedintu, directorul agentiei Mehedintu Imobiliare. Potrivit acestuia, stoparea tendintei de emigrare va mari increderea clientilor in agentii.
Contractele de exclusivitate vor fi obligatorii
Proiectul Camera de Comert Imobiliar din Romania face referire si la clientii care nu vor mai putea sa incheie decat un singur contract de intermediere pentru aceeasi proprietate si numai cu o singura companie. Documentul precizeaza insa ca, in cazul in care se doreste totusi colaborarea cu o a doua agentie, intermedierea pentru aceeasi proprietate poate fi contractata doar cu acordul celei dintai. Acest lucru va atrage dupa sine, potrivit specialistilor, o crestere a calitatii serviciilor oferite de agentiile imobiliare. "Este vorba despre contracte de exclusivitate cu care clientii se vor obisnui foarte greu deoarece sunt obisnuiti sa mearga din agentie in agentie pentru a vedea care-i ofera pretul cel mai bun. Acestea vor elimina stilul haotic din piata. Agentul imobiliar se va ocupa de un anumit client o saptamana si il va rezolva", a spus Niculina Otovescu. In acest moment, atentia agentului imobiliar nu se concentreaza numai asupra unui client deoarece clientii nu sunt de acord sa incheie contracte de exclusivitate, ci incheie contracte cu mai multe agentii. In plus, aceasta decizie ar fi binevenita si din prisma cheltuielilor agentiilor imobiliari ca breasla. "Acum, aceeasi proprietate o au spre intermediere sapte agentii si astfel se face publicitate de sapte ori", a afirmat Mehedintu.