Pretul graului va creste cu cel putin 15-20% din cauza inundatiilor din ultima perioada, sunt de parere specialistii din agricultura. Pentru ca Dunarea a inundat suprafete intregi de teren agricol, culturile se sufoca, ceea ce influenteaza in mod cert pretul. Cu atat mai mult cu cat nu au fost iertate nici vecinele Romaniei, Bulgaria si Ungaria.
Din datele Ministerului Agriculturii reiese ca peste 40.000 de hectare din 13 judete au fost afectate de inundatii, cele mai mari suprafete fiind inregistrate in judetele Dolj, Giurgiu, Tulcea, Calarasi, Mehedinti si Timis. Specialistii din domeniu spun ca pagubele nu se opresc aici si, din aceasta cauza, pretul graului va creste.
Trist este ca inundatiile vor afecta inclusiv culturile de primavara, nu doar graul, orzul, rapita semanate in toamna trecuta. De aceea, agricultorii nu vor putea intra pe teren pentru insamantarile din aceasta perioada si vor fi intarzieri la absolut toate culturile.
Astfel, in urma ploilor, deversarilor unor rauri si a Dunarii, in Dolj au fost afectate 20.037 ha, in Giurgiu 4.005 hectare, in Tulcea 2.903 ha, in Calarasi 2.141 ha, in Mehedinti 1.952 ha si in Timis 1.965 ha.
De asemenea, potrivit estimarilor unor reprezentanti din agricultura, cele mai mari pierderi au fost inregistrate pana acum in judetul Tulcea, unde valoarea pagubelor este de peste un milion RON. Aici, jumatate din suprafata inundata este cultivata cu grau.
Inundatiile au mai afectat si judetele Alba (755,5 ha), Gorj (698 ha), Ialomita (1.675 ha) si Teleorman (739 ha).

Pagube insemnate la Romsilva

Tot din datele furnizate de Ministerul Agriculturii mai aflam ca Romsilva a inregistrat pagube de 2,6 milioane de lei, cele mai mari pierderi fiind la drumurile forestiere. La acestea se mai adauga pagube de 2,1 milioane de lei consemnate la infrastructura detinuta de Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic si Vanatoare.

Painea, mai scumpa cu 10%

Dupa Paste, pretul painii ar putea sa se majoreze cu pana la 10%, ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele Asociatiei Producatorilor din Morarit si Panificatie - Rompan. Cauza se afla in graul aflat pe stoc. "Pretul graului din stoc va creste in perioada urmatoare. ßi asta pentru ca sunt cheltuieli foarte mari cu depozitarea", a explicat Popescu. El a mai spus ca, deocamdata, este prematur sa ne gandim la cum va fi influentat de inundatii pretul painii. "Din 2 milioane de hectare semanate in toata tara, sunt afectate cateva zeci de mii. Acest lucru ii influenteaza mai mult pe producatorii agricoli", a adaugat Aurel Popescu.

Insula Mare a Brailei, ocolita

Daca s-ar intampla sa se inunde Insula Mare a Brailei (IMB), toate cele opt sate din zona s-ar afla sub 1,70-2 m, ne-a spus Culita Tarata. El a adaugat ca satele sunt ocolite pentru ca digul este foarte bine calculat. Totusi, chiar si asa au fost inundate aproximativ 6.000 de hectare in zona.