Sefii autoritatilor locale din Mangalia, care tin periodic audiente pentru populatia din oras, sunt, nu de putine ori, asaltati, pe langa solicitarile de rezolvare a unor probleme grave, de cereri care mai de care mai ciudate, dar si unele dureroase, in care sunt membrii aceleiasi familii isi cauta dreptatea unul impotriva celuilalt.
Listele cele mai "lungi" de audiente sunt, cum este si firesc, la edilii sefi ai Mangaliei. Primarul orasului, Zamfir Iorgus are, de doua ori pe luna, intalniri cu localnicii, pe lista inscrisilor la audiente regasindu-se, de fiecare data, cel putin 60-70 de persoane. "Cele mai multe cereri si solicitari le primesc de la persoane care vor locuinte, acestia au ponderea cea mai mare pe listele de audiente la primar", ne-a declarat edilul sef al Mangaliei. "Urmatoarele in "top"-ul acestor solictari sunt cererile pentru ajutoare sociale de orice fel - fie ajutoare pentru cazuri medicale, fie pentru materiale de constructii etc, dar si solicitari de locuri de munca. Marea majoritate a celor care vin in audienta la primar sau viceprimar pentru rezolvarea problemelor lor trec mai intai pe la comisiile de specialitate unde, fie nu primesc un aviz favorabil, fie nu sunt rezolvate pe placul celor care au formulat cererea si tocmai de aceea apeleaza la noi", afirma primarul Iorgus. Totusi, pe langa aceste solicitari "de top" mai exista foarte multe cazuri dificil de solutionat. Este vorba in primul rand despre retrocedarile terenurilor nationalizate in urma cu zeci de ani si ai caror actuali proprietari le vor, desi nu este posibil, exact pe acelea pierdute de parinti: "Le spun acestor persoane, de fiecare data, ca primaria este capabila sa retrocedeze toate proprietatile confiscate de comunisti. Cu toate acestea, sunt foarte multe terenuri pe care nu le putem inapoia chiar pe locurile initiale. Mai sunt si multe persoane care nu au toate actele si hotararile judecatoresti puse la punct: tocmai acestia sunt cei care nu inteleg ca nu primarul sau notarul sunt vinovati de situatia creata. Eu am asistat la scene dintre cele mai durerose in timpul comunismului, cand am vazut oameni care au intrat in coma din cauza necazului de le fi fost luate casele sau terenurile si am decis, in momentul in care am devenit primar, ca acesti oameni isi vor primi toate drepturile inapoi. De aceea sunt mahnit cand se arunca vina asupra primariei, in momentul in care nu putem retroceda exact terenul pierdut de fostii proprietari", concluzioneaza Zamfir Iorgus.
Iradiati, gazati si violati

Tot pamantul ii aduce in fata autoritatilor competente chiar si pe membrii aceleiasi familii. "Am avut nenumarate litigii intre frati sau intre parinti si copii. Daca ar fi fost vorba de cine stie ce suprafete de pamant, poate as mai intelege, dar vorbim despre procese care dureaza ani de zile pentru... 20 de metri patrati de teren!", povesteste, in continuare, primarul Mangaliei. O alta institutie des "calcata" de reclamagii este Politia Municipiului Mangalia. Comandantul institutiei, comisar sef Nicolae Pescaru, a avut de raspuns, de-a lungul timpului, unor solicitari din cele mai diverse, de la banale certuri intre vecini la neintelegeri intre membrii acelorasi familii, pentru terenuri sau alte bunuri, probleme care, de altfel, nu tin deloc de competenta oamenilor legii. "Am avut, desigur, si persoane cu oarecare tulburari mintale, care ni s-au plans de lucruri ce frizeaza patologicul. O doamna in varsta mi se plange in mod constant de faptul ca vecinii de apartament ii baga, prin prize, gaze, pentru a o sufoca. Un alt cetatean, care ne-am convins ca nu se "simte" nici el pea bine, ne-a spus ca unul dintre vecini are un sistem prin care incearca sa isi iradieze colocatarii. In astfel de cazuri actionam si noi astfel incat sa le castigam increderea si sa nu ii determinam sa ia ei insisi masuri pentru niste lucruri inchipuite", afirma comisar sef Nicolae Pescaru. "Clientii" sefilor politiei din localitate se mai plang de infidelitate (cazul unei batranele, care reclama faptul ca barbatul umbla cu prea multe femei, desi este vorba despre un varstnic de peste 80 de ani, bolnav, care abia se tine pe picioare) sau despre isterice care se plang ca sunt victime ale violurilor si ca vor sa plece cat mai repede din tara, pentru a scapa de infractori.