Marii agenti economici din Rimnicu Vilcea au restante de zeci de miliarde de lei vechi la bugetul local. Desi au primit nenumarate pasuiri din partea conducerii municipalitatii, sumele care in mod normal sint platite de fiecare contribuabil au ramas neachitate. Pentru a ajuta unele societati sa iasa din impasul financiar, Primaria Rimnicu Vilcea a nascocit pina si achitarea datoriilor in sistem barter. Totul a fost in zadar. Autoritatile locale sint nevoite sa demareze procedurile de executare silita in cazul unitatilor care inregistreaza restante care depasesc 50 de miliarde de lei vechi.

Cea mai mare datorie apartine Uzinelor Sodice Govora, care, potrivit lui Alexandru Ghibirdic, directorul Directiei economice din Primaria Rimnicu Vilcea, se ridica la aproximativ 40 de miliarde de lei. Aceasta suma este doar ce a ramas din valoarea totala a impozitelor neachitate de aceasta unitate dupa privatizare. „Unitatea si-a achitat o parte din sumele restante, iar apoi au lasat-o balta. Nu stiu cind au de gind sa achite restul sumelor, dar cred ca in perioada imediat urmatoare vom demara procedurile de executare silita“, a declarat Alexandru Ghibirdic.

„Executarea silita a datornicilor este ultima solutie“

Alta unitate aflata in grupa marilor restantieri la bugetul local este SC Vilceana SA, societate care potrivit conducerii Primariei Rimnicu Vilcea a intrat in faliment. Ultima transa de impozite a fost achitata la sfirsitul anului 2004, aceasta valorind 1,5 miliarde de lei vechi.

Suma pe care aceasta societate o datora bugetului local este de 5,1 miliarde de lei. Pentru a mai reduce din sumele neachitate, executivul Primariei Rimnicu Vilcea a aprobat in sedinta de consiliu local ca datoria sa se stinga in sistem barter. SC Vilceana SA urma ca in contul datoriei sa furnizeze incaltaminte catre Administratia Domeniului Public Vilcea, unitate aflata in subordinea primariei.

Cu toate acestea, comanda care urma sa acopere contravaloarea datoriilor nu a fost respectata, iar societatea a intrat in reorganizare judiciara, in prezent inregistrind la bugetul local 5,1 miliarde de lei. Potrivit lui Mircia Gutau, primarul din Rimnicu Vilcea, singura solutie ramine executarea silita. Problema este ca sumele restante la bugetul local vor putea fi recuperate numai dupa ce societatea isi va plati restul impozitelor catre stat.

A treia unitate cu impozitele neachitate este CET Govora SA Rimnicu Vilcea. Din datele centralizate la nivelul Directiei economice din cadrul Primariei Rimnicu Vilcea, reiese ca sumele pe care societatea le are restante se ridica la aproximativ sapte miliarde de lei. Unitatea nu a achitat un leu la bugetul local de peste doua luni, impozitele acumulindu-se in urma neachitarii taxelor pentru centralele termice din Rimnicu Vilcea. Alexandru Ghibirdic a precizat ca, pe linga marii agenti economici, si micii intreprinzatori, precum si persoanele fizice au restante care valoreaza aproximativ 50 de miliarde de lei.