Inainte de a stabili masurile de austeritate pe care le va implementa, Guvernul Boc Boc s-a consultat cu reprezentantii misiunii FMI pentru tara noastra.
Potrivit ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, acestia au recunoscut ca varianta aleasa de romani este cea mai buna, insa au spus ca nu vom fi in stare sa o si implementam.
Fondul Monetar International a atras atentia Guvernului Boc ca Romania nu este o tara capabila sa implementeze masurile de austeritate pe care s-a angajat sa le respecte.
"In momentul in care a venit, FMI a calculat impreuna cu noi care ar fi cea mai buna varianta, care este asta. Ulterior, FMI spus ca aceasta varianta nu o putem implementa pentru ca Romania nu este o tara capabila sa implementeze un program de acest gen, care este cel mai bun program pentru Romania", a spus la postul public de televiziune, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.
Reprezentantii Guvernului Boc s-au consultat cu membrii misiunii FMI pentru Romania in legatura ca masurile de austeritate pe care tara noastra trebuie sa le indeplineasca. Potrivit reprezentantului misiunii FMI la noi in tara, Jeffrey Franks, la negocieri s-au luat in calcul mai multe variante: de la majorarea taxelor pana la scaderea salariilor si pensiilor si chiar si o varianta mixta.
Decizia de a nu majora deloc taxele si impozitele si de a se axa numai pe reducerea cheltuielilor "a fost decizia Guvernului intrucat ei credeau ca lucrurile scapasera mult de sub control in acest domeniu in ultimii ani si au considerat ca aceasta ar fi cea mai buna cale de a salva bugetul", a spus Jeffrey Franks.
Potrivit ministrului Finantelor,"problema reducerii salariilor bugetarilor a fost tot timpul pe masa discutiilor", in toate propunerile Guvernului. "Reducerea pensiilor este elementul crucial pentru stabilitatea sistemului de pensii. Sistemul de pensii din momentul de fata creeaza cel mai mare risc de a intra in incapacitate de plata pentru ca transferul catre sistemul de pensii a ajuns in acest moment la un nivel pe care bugetul Romaniei nu si-l poate permite", a spus Sebastian Vladescu.
In mometul de fata bugetul de pensii primeste de la bugetul de stat nu mai putin de 1,7 miliarde de euro, si potrivit estimarilor lui Sebastian Vladescu, anul viitor transferul ar putea depasi 3 miliarde de euro.
In privinta deciziei de a diminua cu acelasi procent toate pensiile, chiar si cele foarte mici, Sebastian Vladescu a explicat ca oamenii care primesc cele mai mici indemnizatii, sunt persoanele care nu au cotizat deloc la sistemul de pensii pe perioada vietii.
"Intentionam sa aprobam scrisoarea miercurea viitoare pentru a intra in circuitul institutiilor financiare internationale in asa fel incat la sfarsitul lunii iunie sa se poata face transferul transei de la Fondul Monetar International si ulterior, pentru ca procedurile in Uniunea Europeana sunt mai
"Pozitia Guvernului este ferma, proiectul de scrisoare in forma din acest moment este documentul pe care intentionam sa il trimitem. A existat o discutie privind capitolul referitor la piata muncii si acolo este posibil sa introducem nişte elemente legate de evaziunea fiscala si de modul in care se face modificarea codului muncii si a legii contractelor colective. Dar cu aceste mici exceptii pozitia Guvernului este ferma. Aceasta este modalitatea prin care vrem sa echilibram bugetul si economia romaneasca", a spus Vladescu.