Marian Sultanoiu publica in gandul un reportaj intitulat: 'Bio-producatorul Mircea Dinescu si-a deschis pravalie cu de-ale gurii in buricul Capitalei: "PENTRU CUVIOSI SI PACATOSI"'

Claxoane sparte, fum gros si alb de somn la protap, incarcerat in vreo 20 de inele de otel ars, "rotindu-se" pe deasupra carbunelui de mangal, Mambo Siria, in acute de trompeta si batai de tobe, ceva lume in asteptare, Mircea Dinescu, concentrat, atent la detalii - "Taie un pic sa vad cum arata. Din ala cu varza. Asa, e bine" si pleaca mai departe -, un teanc de volume de versuri, care se vand la pachet cu CD si doua sticle de vin de-al lui, muls de la un animal cu tate multe si un ciorchine in cap in loc de coarne - dupa cum arata o grafica de meniu -, voci, coada incipienta, in asteptare pe langa mesele cu vreo 20-25 de feluri de peste umplut, prajit, rumenit, garnisit; apoi, pentru decor, dovleci, foto, camera de filmat, placintari, cheflii "sa triesti dom Dinescu, ce mai faci? !", "Hai noroc" scurt, tradus "tai-o, ca n-am timp de tine".

• Gradina Verona - port la apele Dunarii

Cam asa arata sambata, pe la 12, gradina Verona, din strada Arthur Verona nr. 15 colt cu Magheru si spate-n spate cu calcanul Carturestilor, altfel spus, chiar gradina ceainariei. Soarele caldut, muiat de sorcova de mirosuri culinare dintre cele mai apetisante si inedite, alungase norii, asa incat Dinescu adusese la agapa lui tot neamul pestanilor de la Dunare, ca sa te prinda la-nghesuiala si sa-ti ploua-n gura la mijloc de decembrie.
In capatul aleii, care te tagea din strada spre protapul ce-nvartea somnul de 25 de kile, adus direct de la Cetate tocmai de poet, se mai gaseau vreo trei ceaune mari, sub care se intaratau alte focuri de carbuni: unul cu borsul de peste, altul, poate, pentru mamaliga ce va fi urmat sa explodeze in cerul gurilor flamande, si-un al treilea, aburind ademenitor si involburat in baloane de fiertura, merlot-ul lui Dinescu. De aproape, un tanar arunca in rastimpuri, felii de mar taiate subtire, rondele de portocala cu tot cu coaja, scortisoara, cuisoare si zahar dupa gust - 5 lei paharul.
Pe mese, o insiruire de tavi adanci, cu fel-de-fel de sosuri - ba de ciuperci, stafide si ardei, ba cu varza fiarta, ba cu pilafuri ingalbenite si rumenite - si fel de fel de pesti - somn scos din adanc, crap burtos, stiuci. Langa masa, o galeata plina cu o singura teasta de somn, parca fara margini. "Asta trebuie sa fi avut vreo suta de kile" imi zice omul care invarte protapul. "De la Cetate?" zic. "De la" imi raspunde el pe scurt, atent la somnul lui, doar de-un sfert din cel mare.

• Bio-producatorul Mircea Dinescu

"Tot ce e aici este productie proprie", imi explica Mircea Dinescu. "Crezi ca eu fac ca altii, cumpar de ici de colo si vin sa vand? E de la mine. Curat, ingrijit. Si de mancare si de baut". Il intreb cu ce ocazie, asa un dezmat culinar. "Imi prezint si eu marfa. Sper sa ajung la o intelegere cu cei de la Carturesti care au gradina. Sa aduc eu specialitatile mele de la Cetate sa le servesc aici", zice si incepe sa le prezinte ca un maestru bucatar: "Asta este crap cu varza, cu stafide si ciuperci, in vin; ala e crap cu orez si cu ierburi de la Calafat; aici o stiuca umpluta cu legume, acolo cornulete cu nuca, miere si lamaie verde, aia e placinta cu stafide, cu mere si gutui...".
Cativa vizitatori, mai in varsta, au format ad-hoc, un oarecare rand . "Cand incepe?", intreaba cineva. "Daca doriti, puteti comanda. Aveti aici lista de preturi", spune o doamna care serveste. Unii devin interesati de lista. Altii sunt contrariati. "A, se plateste. Am crezut ca..." isi lasa o doamna vorba neterminata. "Acuma, ca tot isi lanseaza cartea, ar fi putut sa faca si el o cinste", coalizeaza cu doamna descumpanita, un domn carunt, din spate.
Mircea Dinescu, dincolo de masa, tocmai recupereaza o sticla de 5 l de vin, acaparata de chefliu. "Ce faci, dom Dinescu?" zice omul ramas cu buza umflata, dar cu paharul plin. "Ia, te rog!! Aici nu e cu de-astea. Sa iei mata sticla, auzi?!"

• Muzica si...

Mai la o parte, Mambo Siria da tonul la cantec si umple atmosfera de muzici de trompete, trombone si tobe. Lumea, deja s-a incalzit si se imprieteneste la un vin fiert, asezata pe la mese. Unii au inceput cu pestele, altii cu antreurile. Cativa mai asteapta. "Incepem cu borsul, domne, ca oamenii. Mai e putin si-i gata. Pe urma restul. Pana diseara e tot timpul...".

• ...Text

Aproape de intrare, o doamna bine, mai in varsta, silabiseste de pe un anunt aninat pe stalp. "Di-nescu mu-ta Por-tul Ce-tate la Car-tu-resti. Pe dracu... De unde sa mai aduca asta vapoare pe Magheru... Nu asa?!" zice, si-mi zambeste multumita la gandul ca nici Dinescu, cat e el de Dinescu, n-o mai poate pacali.

• Lista de bucate a la Dinescu

Pentru gurmanzi, vom enumera mai jos, cu tot cu preturile lor de lista, "Retetele lui Dinescu, pentru cuviosi si pacatosi" dat fiind ca unii trec prin post:

Antreuri
Salata ruseasca vinaigrette, 8 lei
Zacusca de vinete coapte la foc de lemn, 9 lei
Fasole batuta cu ceapa caramelizata, 8 lei
Platou antreuri zacusca, fasole, salata vinaigrette, 21 lei
Praz cu masline, 12 lei
Stiuca umpluta, 22 lei
Muschi de vitel la cuptor, servit rece 20 lei
Somn afumat cu capere, ulei de masline si portocala, 22 lei
Bors din peste de Dunare, 15 lei

Protap
Somn impanat cu ghimbir si usturoi, 29 lei

Feluri principale
Crap la cuptor umplut cu varza ciuperci si stafide
Crap la cuptor umplut cu orez si ierburi de la Calafat, 28 lei
Tocanita de ciuperci, 18 lei
Sarmale de gasca, vitel si purcel, fierte in vin, 29 lei
Carnaciori proaspeti, fierti in vin, 18 lei
Picior de porc afumat si fiert in zeama de varza, 23 lei
Felurile principale sunt servite cu garnitura si muraturi in apa de izvor

Desert
Cornulet cu nuca si lamaie verde, 4 lei
Placinta cu mere si gutui, 7 lei
Felie de gutuie in sirop, 8 lei

Afumaturi la lemn de prun
Slanina afumata la lemn de prun, 5 lei
Carnat de capra, vitel si porc mistret, 5 lei
Pastrama de gasca - o jumatate de gasca afumata, 8 lei
Pastrama de rata - o jumatate de rata afumata, 8 lei
Lebar, 5 lei
Caltabos, 5 lei

Vinul lui Dinescu
Vin fiert, cupaj merlot cu cabernet sauvignon
Cramposie, sec, 2009
Sovignion blanc, demisec, 2009
Feteasca alba, demidulce, 2009
Merlot, sec, 2010