Pentru ca 2006 este aproape, ar fi bine sa ne informam cum vor evolua preturile caselor si terenurilor in anul care va urma. Asta pentru ca anul acesta am asistat cu totii la o escaladare a preturilor pe piata imobiliara romaneasca, o crestere chiar de suta la suta la unele oferte. In opinia specialistilor in domeniu, anul care urmeaza nu ne va mai aduce scumpiri relevante ale locuintelor si terenurilor, ba mai mult, pretul terenurilor agricole ar putea sa scada.
Profesorul Artur Silvestri, specialist al pietei imobiliare, este de parere ca pretul terenurilor agricole, cu des-tinatie stricta pentru exploatatie, se va mentine sau chiar va scadea in 2006. Silvestri isi bazeaza teoria pe „ingeniosul mecanism speculativ organizat de ministerul Agriculturii prin introducerea simultana a impozitului pe teren arabil si faneata si a despagubirii „viagere“ cu o suma chiar mai mare decat ar obtine daca ar cultiva ogorul.
In acest sens, profesorul Silvestri este de parere ca „acum are loc ultima desproprietarire a taranului roman, facuta de bunavoie si la pretul a 2.000-3.000 de paini pentru un hectar. Fata de „scumpirea“ cu 70-100% ce se produsese pe aceasta piata de fond funciar cu doar un an mai inainte, in 2005 cresterea a fost absolut nesemnificativa aproape in toate regiunile unde nu exista interes pentru o alta destinatie decat cea traditionala, de pamant agricol.
Preturile caselor si terenurilor nu vor mai creste preturile caselor si terenurilor nu vor mai creste in intervalul urmator. Doar in anumite segmente definite prin caracterul de „afacere“ sau „exploatatie“, cum ar fi, intre altele, „imobiliarul de antrepriza“ (depozite, hale industriale, parc comercial), se vor inregistra cresteri ale preturilor. Dar si la aceste segmente tendinta este de crestere lenta, cu accent ceva mai subliniat acolo unde se constituie inca de azi „concentrari „si „comunitati consacrate“, cum ar fi zonele Otopeni, Militari, unde cotele probabile de crestere sunt de pana la 35-45%.
Totusi, in materie de terenuri pentru constructie rezidentiala, Silvestri crede ca piata se reasaza dupa o perioada de supraincalzire produsa de presiunile speculative care au generat cresteri de preturi insemnate in decurs de un an. Acum se observa mai bine ca nu orice teren valoreaza in viitor si ca pozitia, retelele si vecinatatile sunt criterii ce nu apar numai in manualul de investitie imobiliara, ci si in realitate.

Terenurile centrale se vor vinde mai bine

Foarte apreciate in Bucuresti, dar si in orasele importante, raman si in anul viitor terenurile ce se afla in zonele ultracentrale, unde si caracterul de „sanctuar“ este dezvoltat. Plafonate pentru Bucuresti, unde valorile sunt, in masuri relative, insuportabile si stagneaza, preturile se mai pot majora cu pana la 25-30 % numai acolo unde apar proiecte fezabile si dezvoltare economica statornica. In opinia lui Silvestri, orice teren sau cladire, cum ar fi depou, fabrica in faliment, chiar si terenurile din preajma garilor ce pot fi si dezafectate pot sa devina o sursa de castig si trezeste atitudini de concurent. Caci ponderea consta, in procent strivitor, in achizitia de te-ren pentru investitie si „afacere“; epoca romantica a cumpararii de teren scump pentru resedinta in vila noua, in chiar cartierele „aflate in moda“ a trecut de mult. Artur Silvestri da un exemplu: „Astazi, nimeni nu mai cumpara teren in Parcul Jianu ca sa-si ridice locuinta luxoasa, ci doar pentru bloc de birouri, condominium „de apartamente de lux“ sau, rareori, hotel.