Începând din acest an, pensionarii pe caz de boala, gradele I si II, care vând sau arendeaza terenurile agricole, pot beneficia de renta viagera, chiar daca nu au împlinit 62 de ani. Potrivit legislatiei în vigoare (Legea nr. 77/2008), aceste persoane trebuie însa sa îsi dovedeasca incapacitatea de a munci, cu decizie de la comisia de expertiza medicala, pe care o va prezenta în fiecare an la vizarea carnetului de rentier. "Odata cu revenirea capacitatii de munca, beneficiarii de renta care nu au împlinit 62 de ani nu mai beneficiaza de aceasta", a precizat Remulus Chitu, seful Biroului Judetean de Renta Viagera Dolj. Deciziile în care se consemneaza "nerevizuibil", ce apartin persoanelor care nu mai sunt supuse examenului anual, nu mai trebuie prezentate an de an la vizarea carnetului de rentier. "Pâna în acest moment, nici un doljean cu grad de invaliditate nu a depus dosarul pentru a beneficia de renta viagera", a declarat Marinela Ungureanu, expert în cadrul Biroului Judetean de Renta Viagera Dolj.  
100 de euro anual pe hectar, în cazul vânzarii Conform reglementarilor în vigoare, beneficiarii rentei viagere agricole sunt persoanele de peste 62 de ani care detin în proprietate pâna la zece hectare de teren cu destinatie agricola, situat în extravilan, si care vând sau arendeaza terenul, cu contract de vânzare-cumparare sau de arendare, înregistrat la primarii. Pentru a fi eligibili, dupa înstrainarea sau arendarea pamântului, acestia trebuie sa pastreze pentru folosinta proprie o suprafata mai mica de 0,5 hectare. În cazul vânzarii, renta este de 100 de euro pe an, pentru fiecare hectar, în timpul vietii proprietarului, iar în cazul arendarii, de 50 de euro pentru fiecare hectar, pe perioada pe care a fost arendat. 
Solicitanti putini pe perioada verii Daca, în primele patru, cinci luni ale anului, tendinta a fost de crestere a numarului solicitantilor de renta fata de aceeasi perioada a lui 2007, pe timpul verii, rentierii au lasat-o mai moale. Astfel, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, se observa o scadere cu aproximativ 19% a numarului de dosare depuse. "De la începutul anului si pâna în prezent au fost depuse aproximativ 530 de dosare. Din experienta anilor trecuti, stim ca pe perioada de vara numarul dosarelor depuse scade", a precizat Marinela Ungureanu. Aceasta a explicat ca motivul este ca în aceasta perioada oamenii sunt prinsi cu muncile agricole. Cel mai probabil, odata cu venirea toamnei situatia se va schimba.  
Alti 15 rentieri si-au pierdut banii 
Pentru ca nu si-au vizat carnetele, unii rentieri doljeni au pierdut banii aferenti anului trecut. "15 persoane care nu si-au vizat carnetele si-au pierdut banii. Toti erau rentieri noi", a spus Remulus Chitu. În 2007, din pricina neavizarii carnetelor, 13 rentieri si-au pierdut banii.
 Modificarile trebuie anuntate 
Atunci când apar modificari de adresa sau de suprafata detinuta (eventuale mosteniri sau intrari în posesie), beneficiarii de renta viagera trebuie sa le anunte la Biroul de Renta Viagera în termen de 30 de zile.
Tot mai multi doljeni vor renta viagera
Numarul dosarelor depuse de doljeni pentru a beneficia de renta viagera depaseste în prezent 2.470. Dintre acestea, 13 dosare au fost depuse în 2005, 900 de dosare în 2006 si 1.060 de dosare în 2007.