Proprietarii pot solicita renta viagera pentru vanzarea sau arendarea terenurilor doar in cazul in care suprafetele agricole sunt situate in extravilan, potrivit unei ordonante de urgenta care a intrat in vigoare saptamana aceasta, anunta NewsIn.
De asemenea, actul normativ simplifica procedura de acordare a rentei viagere in cazul proprietatii comune in devalmasie. In noua varianta, renta se poate acorda pe baza declaratiei notariale autentificate, prin care coproprietarii declara de comun acord asupra cotei ce revine fiecaruia. Pana in prezent, in aceasta situatie renta nu se putea acorda decat prin iesirea din indiviziune, fapt ce presupunea cheltuieli cu masuratorile cadastrale. O alta modificare introdusa de actul normativ consta in faptul ca plata rentei viagere se va face de catre Agentia Domeniile Statului (ADS) prin mandat postal, virament bancar sau orice alta forma aprobata de lege.
Legea privind acordarea rentei viagere prevede ca proprietarii care isi arendeaza terenul vor primi 50 de euro/ha/an, iar cei care vand terenul vor beneficia de 100 de euro/ha/an, sume care se adauga la valoarea arendei sau la pretul de vanzare al pamantului, dupa caz. Nu toti detinatorii de pamant pot beneficia de prevederile acestei legi. Prima conditie este ca persoana care vinde terenul sau il da in folosinta sa aiba cel putin 62 de ani.
De asemenea, proprietarul poate sa-si pastreze 0,5 ha de pamant, cu conditia sa nu comercializeze produsele obtinute de pe terenul respectiv. (M.C.I.)