Chiar daca au existat zvonuri potrivit carora renta viagera nu se va mai acorda decat pana in 2010, doljenii au prins gustul acestei forme de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, ei au depus 679 de dosare, adica 55% din numarul celor din 2008.

Numarul doljenilor care solicita renta viagera este, de la un an la altul, din ce in ce mai mare. De la inceputul lui 2009, la Oficiul de Renta Viagera Dolj au fost depuse 679 de dosare, adica 55% din numarul celor din 2008. "Se observa o majorare a numarului de dosare depuse. Oamenii au inteles ca-si primesc banii, astfel ca a crescut increderea in acest program", a declarat Ana Motoi, sefa Biroului Judetean de Renta Viagera Dolj.
Atitudinea oamenilor ar putea fi insa influentata si de situatia economica actuala. Daca, in anii trecuti, muncile agricole (recoltarea unor culturi si lucrarile de intretinere a altora) si caldura excesiva au atras o scadere a ritmului de depunere a dosarelor de renta viagera, in plin an de criza, doljenii nu s-au mai lasat influentati de nimic si au venit sa solicite banii. "Chiar si in aceasta perioada vin sa-si depuna dosare. Zilnic sunt trei-patru", a precizat Ana Motoi, care a explicat ca, in continuare, cele mai multe solicitari de renta sunt pentru terenuri arendate, in baza contractelor de arenda.

Banii aferenti anilor trecuti vin in iunie si iulie

Chiar daca au existat zvonuri potrivit carora proprietarii de teren agricol, care si-au vandut sau arendat pamanturile pentru a beneficia de renta viagera agricola, vor ramane fara banii promisi de stat incepand din 2010 (pe motiv ca Uniunea Europeana considera aceasta subventie ajutor de stat), acestea nu au fost confirmate. "Deocamdata, nu avem nici o instiintare in acest sens", a adauga Ana Motoi.
In ceea ce priveste plata rentei aferente anilor trecuti, cei care si-au vizat carnetele de rentier in perioada 12 ianuarie - 3 martie isi vor primi banii pana la sfarsitul acestei luni. Cei care si-au vizat carnetele dupa 3 martie isi vor primi banii in iulie.