MANUELA GOLEA publica in Romania Libera un articol intitulat: "Hanul care nu exista, restaurare de milioane de euro", cu supratitlul: "Confuzie. Municipalitatea si Ministerul Culturii dau milioane de euro pentru refacerea Hanului Hagi Tudorachi".
Puteti citi in continuare articolul.
'Amplul proiect de restaurare a Hanului Gabroveni, derulat de Primaria Municipiului Bucuresti si de Ministerul Culturii, are la baza o eroare: cladirea nu exista, asa ca se va restaura un imobil de vizavi, Hanul Hagi Tudorachi.
Primaria Capitalei a publicat recent un anunt de organizare a unei licitatii pentru restaurarea Hanului Gabroveni din Capitala, imobil ce va gazdui un centru cultural european. Insa adresa din proiect nu este cea a Hanului Gabroveni, ci a Hanului Hagi Tudorachi.

"Hanul Gabroveni s-a aflat pe locul actualului Hotel Universal"

Cunoscuti istorici si arhitecti atrag atentia, de cativa ani, ca se produce o confuzie in stabilirea identitatii adevaratei cladiri care este denumita acum Hanul Gabroveni. "Se plaseaza eronat hanul Gabroveni pe locul Hanului Hagi Tudorachi devenit incepand cu 1852 'Pasagiul Comercial'. Hanul Gabroveni s-a aflat pe locul actualului Hotel Universal, dintre strazile Gabroveni si Covaci", semnala istoricul Adrian Majuru inca din 2007. "Au preluat denumirea unui alt imobil care nu mai exista, peste care s-a facut Hotelul Universal. Imobilul pe care se va interveni, fostul Han Tudorachi, este si el unul de patrimoniu, clasat A, de valoare nationala, dar nu este Hanul Gabroveni", a declarat Adrian Majuru pentru Romania Libera.

"Este vorba de o alta cladire"

Istoricul argumenteaza cu harta Culorii de Rosu realizata la 1871 de maiorul Dimitrie Pappasoglu. "Se poate observa ca hanul Gabroveni nu avea nici o fatada pe strada Lipscani. El se afla numai pe strada Gabroveni, vizavi de imobilul ce urmeaza sa fie restaurat si care are o fatada pe Lipscani si una pe Gabroveni. Acest imobil corespunde cu Pasagiul Comercial ce apare pe harta ca un pasaj de trecere intre Lipscani si Gabroveni. Asadar, e simplu. Este vorba de o alta cladire", a mai adaugat Adrian Majuru.

"Mentinem denumirea chiar daca este eronata"

Istoricul nu este singurul care cunoaste aceste detalii. Proiectul
de restaurare a acestei zone a fost realizat si cu consultarea Hannei Derer, arhitect si profesor la Universitatea de Arhitectura "Ion Mincu" (Departamentul de Istoria & Teoria Arhitecturii si Conservarea Patrimoniului) si presedinte al sectiunii "Evidenta Monumentelor Istorice" a Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice. Intr-un interviu publicat in revista "22" la inceputul acestui an, Derer precizeaza: "Dupa toate probabilitatile, ceea ce numim astazi Hanul Gabroveni a fost de fapt Hanul Hagi Tudorache. Se pare
ca adevaratul Han Gabroveni a existat in Lipscanie, dar s-a aflat undeva intre strazile Gabroveni si Covaci, putin mai la sud. Informatiile provin de la inceputul secolului al XIX-lea si se refera la o cladire care exista probabil intr-o forma sau alta chiar din secolul al XVIII-lea, insa, tocmai pentru ca sunt informatii atat de vechi si pastrate doar partial, nu suntem foarte siguri in ceea ce priveste identitatea imobilului numit astazi Hanul Gabroveni". Hanna Derer mai adauga: "Pe de alta parte, de vreme ce in memoria tuturor cladirea care se afla intre Lipscani si Gabroveni a ramas sub numele de Hanul Gabroveni, cred ca este important sa mentinem aceasta denumire, chiar daca este eronata".

"Urmam legislatia"

Oficial, responsabili din Primarie si din Ministerul Culturii omit toate aceste erori si sustin in declaratiile publice denumirea rezonanta "Gabroveni". Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, declara recent: "Dupa 20 de ani in care centrul istoric a fost lasat in paragina, iata ca Bucurestiul are puterea sa renasca. Proiectul restaurarii Hanului Gabroveni se incadreaza intr-o operatiune vasta de recuperare a patrimoniului cultural". Mai mult decat atat, in comunicatele oficiale ale PMB sunt detaliate inclusiv etapele unor studii pentru restaurarea Hanului Gabroveni, pornite din 1968, se spune ca seismul din 1977 a afectat grav cladirea, se pomeneste de un incendiu etc.
Directorul Institutului Monumentelor Istorice, Dan Lungu, se fereste sa dea o explicatie: "Suntem o tara de oameni care traiesc in absurdul lui Eugen Ionescu". La randul sau, Ionut Ilie, directorul Unitatii de Management a Proiectelor din cadrul Ministerului Culturii si coordonatorul proiectului de restaurare explica: "Conform Listei Monumentelor Istorice din 2004, unicul document oficial privind monumentele istorice din Romania pe care ne putem baza, adresa din proiect poarta denumirea Hanul Gabroveni. Este vorba despre fostul pasaj comercial si de cladirea mentionata pe lista. Asta este legislatia pe care o urmam si, daca legiuitorii au considerat ca acea cladire poate sa capete denumirea Hanul Gabroveni, aceasta va fi denumirea. Din punct de vedere istoric, si maine pot aparea specialisti care sa conteste acest lucru, dar, dupa cum stim, intre discutii si lege, legea primeaza".

Fonduri europene si bani de la bugetul de stat

Contractul de executie a lucrarilor de restaurare, extindere si remodelare functionala a Hanului Gabroveni are o valoare estimativa de 4,7 milioane de euro, potrivit Mediafax. Lucrarile sunt finantate prin Mecanismul Financiar Spatiul Economic European (SEE), cu suma de 2.550.000 de euro, din bugetul Ministerului Culturii, cu 450.000 de euro, si din cel al Primariei Municipiului Bucuresti, circa 2 milioane de euro pe an, in 2010 si 2011.'