ImpactNews a publicat un interviu cu Dinu Patriciu, realizat de Corina Dragostescu, intitulat: Traian Basescu o va sfarsi rau, fie acum, fie peste 5 ani. Puteti citi in continuare a treia parte a interviului realizat cu putin timp inaintea alegerilor prezidentiale, castigate de Traian Basescu. In ciuda timpului care a trecut, interviul este de mare actualitate.

Sorin Oprescu sa faca mai intai autostrada suspendata

- Un guvern de tehnocrati ar fi un guvern mai bun?
- Nu, e vorba de oameni care stiu business si oameni care au anumite convingeri filozofice, pe de alta. Nu se poate face business doar inmultind cifre. Nu de aritmetica e nevoie, ci de o anumita filozofie. Hai sa luam un exemplu aflat pe toate televizoarele: celebra grila unica de salarizare. De la 1 la 15. De ce 1 la 15, si nu 1 la 17? De ce? Am supt din deget acest 15? Nu ma poate nimeni convinge ca masura competentei oamenilor nu se poate afla decat intr-o grila de la 1 la 15. In momentul in care pe unul il platesti a zecea parte din cati bani iti aduce, inseamna ca ai facut profit. Nu are importanta cu cat il platesti, ci sa fii convins ca-si face treaba. In plus, Guvernul nu ar trebui sa aiba 26 de ministere, ci 7 sau 12, in functie de cum rezulta dintr-o organigrama logica. Va intreb eu acum, de ce-i nevoie de ministrul tineretului, de ministrul turismului, economiei sau agriculturii? Ministerele astea sunt absolut inutile si mobilate cu zeci de mii de oameni care nu fac altceva decat statistici lipsite de orice fel de insemnatate. De exemplu Ministerul Agriculturii habar nu are cat grau se produce an Romania, in timp ce americanii, din satelit, stiu mai bine care este productia in Romania.
- Revenind la alegerile din toamna asta, credeti ca exista vreun candidat capabil sa genereze schimbari in sensul pe care il doriti dumneavoastra?
- Da, o sa spuneti ca vorbesc pro-domo: Crin Antonescu. Spun pentru ca stiu ca el are o filozofie polittica ce-i permite sa faca astfel de reforma. Faptul ca oamenii inteleg sau nu, e o chestiune de imagine. Poate ca marketingul politic al liberalilor, astazi, nu este cel mai bun cu putinta.
- Ce parere aveti de Sorin Oprescu? Devine tot mai decis sa candideze.
- Poate ca Sorin Oprescu are o sansa, daca joaca rolul independentului. Daca m-ar intreba pe mine, i-as spune sa faca mai intai autostrada suspendata si dupa aceea sa candideze la Presedintie.
- V-ati gandit sa candidati la Presedintie?
- Nu. Nu ma intereseaza. Nu as fi in stare sa stau intr-o colivie. N-am calitati de reprezentare.
- Deci nu ati refuza un post de prim-ministru, dar nu vreti sa fiti Presedinte.
- N-am spus ca mi-as pune, vreodata, problema sa ajung prim-ministru. Faceam un exercitiu pur teoretic.
- Cu care dintre cele doua partide ar fi mai bine sa mearga PNL: cu PDL sau PSD?
- N-am niciun fel de parere. Cred ca in toate partidele sunt oameni de buna credinta. Nu cred ca atata vreme cat este aflat sub pulpana presedintelui Basescu, cu PDL se poate colabora. Eu sper ca PDL sa-si gaseasca forta de a se desprinde de Basescu.
- Daca ati fi tanar, ati ramane in Romania?
- Da. Sunt absolut convins ca aici oportunitatile sunt mai mari decat in alta parte. Le spuneam, acum cateva zile, unor tineri pe care i-am trimis la studii in strainatate, ca sunt cel putin patru motive penrtu care trebuie sa se intoarca: (1) - oriunde te-ai duce, esti un strain, indiferent de calitatile pe care le ai; nu faci parte din cultura si reteaua sociala a culturii respective; (2) - intr-o societate asezata, posibilitatile de a-ti depasi conditia sunt mult mai limitate; (3) - economiile avansate, in ciuda relativei comoditati pe care parca ar oferi-o, se afla intr-un moment de rascruce; centrul de greutate al planetei se modifica spre locuri precum Romania; (4) - dincolo de satisfactiile materiale, exista profitul secund al satisfactiei de a fi realizat ceva.
- De ce sa se intoarca acasa, cand aici e blocat in birocratie? Am vazut ca si in derularea fondurilor europene ne punem singuri piedici.
- Avem mare grija sa nu fure vecinul. Sa luam o comparatie cu ratingurile bancare. Ele se intind de la A la H. La A, pentru personae fizice, riscul de neplata e sub 0,1%. La H, ajunge la 15%. Presupunem acum ca vin fondurile europene, care le-am lua rapid si fara stavile birocratice si s-ar fura 7%. Unde-i problema? Viata ii va elimina pe cei 7% care au furat. In schimb, am cheltui mai putin cu birocratii care acum se strofoaca sa distribuie fondurile, n-am mai avea nevoie de DNA, si cu cheltuieli mai mici s-ar aduce fonduri mai mari. Nu sunt cinic. Stiu cum s-au intamplat lucrurile in Spania, in Grecia, in Italia. Care-i problema? Cu totii suntem constienti ca exista un risc comercial. Asta e natura umana. Incercam sa-l facem pe om mai bun decat e? Am incercat 50 de ani si tot n-am reusit. Daca noi ne vedem ca niste ticalosi, si altii ne vor vedea ca pe niste ticalosi. Vine Madonna si ne spune ca-i persecutam pe tigani, cand problema tiganilor este a Europei, nu a Romaniei...
- Nu v-a placut povestea cu Madonna...
- Nu, nu mi-a placut de niciun fel.