ImpactNews a publicat un interviu cu Dinu Patriciu, realizat de Corina Dragostescu, intitulat: Traian Basescu o va sfarsi rau, fie acum, fie peste 5 ani. Puteti citi in continuare a doua parte a interviului realizat cu putin timp inaintea alegerilor prezidentiale, castigate de Traian Basescu. In ciuda timpului care a trecut, interviul este de mare actualitate.

Clasa politica este autista

- Credeti ca actuala echipa de conducere a tarii ar trebui schimbata, indiferent de cine va castiga prezidentialele?
- Este vorba de o schimbare mult mai profunda, de modul de selectare a clasei politice, de schimbarea relatiei dintre societatea civila si mediul politic, de crearea unei normalitati a comunicarii. Societatile cele mai avansate in lume sunt cele unde exista o perfecta simbioza intre mediul de afaceri, universitar si politic. La noi, aceasta comunicare nu exista. Clasa politica este autista. Judeca numai in functie de castigurile de imagine. Judeca numai in voturi, nu judeca in efecte.
- In toamna nu se poate produce o schimbare a clase politice...
- Se poate produce o schimbare a presedintelui care sa aiba drept efect si o schimbare profunda, in toate aceste privinte.
- Indiferent de schimbarea presedintelui, actualul guvern ar trebui sa plece?
- Istoria e facuta de oameni. Ma uitam siderat la TV cum se vorbeste de atacarea institutiilor statului. Formularea e comunista. E imposibil sa ataci o institutie a statului. Te razboiesti cu oamenii, sau incerci sa comunici cu oamenii. Oamenii au facut istoria, nu institutiile. Auzeam ieri, pe un distins consilier al presedintelui: Ataci armata. Vorbea de coruptia in comertul cu armamanet. Cum adica? Vorbim despre faptele unor oameni. Faptul ca oamenii provin dintr-o institutie, de altfel foarte respectata, a statului, nu are nicio importanta. Oamenii sunt putrezi, nu organismul. Sau, alta exprimare: Armata a facut statul modern roman. Sa fim seriosi, statul modern roman l-a facut Bratianu, l-au facut niste oameni care au avut viziune, fiecare a avut rolul lui, de la Regele Carol, pana la Antonescu.
- Credeti, atunci, ca actuala formula politica este proasta, sau oamenii care participa la ea sunt mai prost pregatiti?
- Clasa politica romaneasca, oamenii sunt ramasi in urma. Sunt autisti, au pierdut legatura cu romanii. Oamenii din tara asta au cu totul alt nivel intelectual decat politicienii care se lupta pentru ciolan. In ceea ce priveste politica, parca ne-am intors in timp, iar pe de alta parte, tara asta se conecteaza la evolutia lumii globale.