ImpactNews a publicat un interviu cu Dinu Patriciu, realizat de Corina Dragostescu, intitulat: Traian Basescu o va sfarsi rau, fie acum, fie peste 5 ani. Puteti citi in continuare prima parte a interviului realizat cu putin timp inaintea alegerilor prezidentiale castigate de Traian Basescu. In ciuda timpului care a trecut, interviul este de mare actualitate.

Romania se indreapta tiptil-tiptil catre cimitir

- Domnule Dinu Patriciu, ati spus ca Romania se indreapta tiptil-tiptil catre cimitir. Ce diferenta este intre drumul catre cimitir si Romania muribunda a lui Traian Basescu?
- Cred ca doar o diferenta de intelegere a lucrurilor, dar simpomele sunt evidente. Probabil, in ceea ce-l priveste pe presedinte, e legat de informatiile pe care le primeste, in mod privilegiat, iar in ceea ce ma priveste, sunt afirmatii legate de observatia si de convingerea ca efectele crizei sunt direct proportionale cu lipsa de inteligenta a clasei politice. Nu facem absolut nimic pentru a ocoli efectele crizei sau pentru a folosi criza ca o oportunitate, asa cum fac altii.
- Bun, dar drumul catre cimitir si Romania muribunda sunt, in esenta, acelasi lucru, un punct de vedere comun despre o tara care se afla in pragul colapsului...
- Da, eu cred insa ca trebuie facut ceva foarte repede. Acest ceva nu inseamna vorbe despre reforma, ci o restructurare profunda a starii in care se afla astazi societatea. O tara nu poate supravietui cu un om din 13 locuitori platit de la buget. In 1990 avea 1 din 40 platit de la buget. Exista tari in care este 1 din 70 sau din 100.
- Ma intorc din nou la Traian Basescu, care spune acelasi lucru: Sunt prea multi bugetari, trebuie sa dam afara 20%.
- Una e a spune, si alta e sa intelegi exact ce e de facut. Eu vad, din pacate, un guvern condus de Traian Basescu, care nu face nimic, decat zgomot, in sensul asta. A trimite acasa 10 zile, intr-o toamna, toti bugetarii, este o gluma, nu e restructurare. E o masura disperata, avand in vedere efectele electorale pe care le-ar avea restructurarea. Cand ti-e gandul mereu la imagine, nu la efectele pe care trebuie sa le aiba masurile luate, atunci ajungi la astfel de glume proaste.
- Credeti, deci, ca va candida Traian Basescu?
- Eu cred ca-si face un deserviciu candidand. Daca ar sta deoparte un mandat, probabil ca ar avea sansa de a ramane in politica. Altfel, va sfarsi rau.
- Ce inseamna ca va sfarsi rau?
- Nu numai in afara politicii, dar si hulit de toata societatea romaneasca, in foarte multe lucruri pe drept, pentru ca este creatorul haosului din tara asta. O va sfarsi rau, fie acum, fie peste 5 ani. Oamenii s-au saturat de scandal, de mahalagisme, de toata atmosfera asta incarcata de false tensiuni.
- Credeti ca un nou mandat al lui Traian Basescu ar fi mai agresiv sau mai bland decat acesta?
- Ar fi la fel, pentru ca fiecare dintre noi ne reprezentam pe noi insine in spatiul public. Nu avem cum sa ne schimbam.