Presa a titrat despre exceptionala prestatie a omului de afaceri Jean Valvis, la "100%": "Avantajele Romaniei sunt energia si agricultura. Cu o strategie, pot fi valorificate".
Omul de afaceri Jean Valvis a declarat, la emisiunea "100%", ca in Romania nu exista o strategie prin care sa se aplice prioritar acele masuri prin care s-ar putea valorifica avantajele pe care tara noastra le are comparativ cu alte state din Europa. "Unde sunt avantajele? In energie si in agricultura. Printr-o strategie buna si pe termen lung, pot fi valorificate aceste avantaje", a afirmat Jean Valvis.
• Nu sunt un bun consumator al activelor mele, al cash-ului meu. Am incercat toata viata mea sa fiu autonom, sa investesc in studiile mele.
• Intr-o calatorie nu este cel mai important unde te duci, ci parcursul. Mie imi place sa creez, sa am o tinta foarte clara pentru care sa fiu mandru, care sa ma puna in miscare intr-un fel integral.
• Nu stiu sa cheltuiesc pe yacht sau pe jet. Nu vreau sa am vila in Caraibe. Ce am facut eu am facut din zero
• Sunt membru al Consiliului Investitorilor Straini (CIS) care reprezinta 30% din PIB, reprezinta peste 60% din totalul investitiilor straine. Noi am reusit sa deschidem un dialog si cu Presedintia, si cu Guvernul, si cu Parlamentul, si cu toate partidele politice, intr-o perioada de criza cu multe probleme, noi ca investitori am reusit sa venim cu un spirit pozitiv, sa facem niste propuneri pentru deblocarea situatiei astfel incat sa se reia cresterea economica.
• Mesajul CIS-ului este urmatorul: cand este o criza, ar trebui identificate care sunt punctele competititve ale Romaniei vizavi de partenerii ei din Europa. Unde sunt avantajele? In energie si in agricultura. Printr-o strategie buna si pe termen lung, pot fi valorificate aceste avantaje.
• Faptul ca exista fonduri structurale adica exista finantare, asta nu inseamna ca exista si o strageie. Banii europeni sunt pentru fiecare tara din UE. Banii nu fac strategia, fiecare tara trebuie sa isi vada prioritatile si sa le urmareasca.
• De ce ai nevoie de 800 de pagini ca sa spui ce este prioritar in agricultura romaneasca? Atata are strategia de dezvoltare rurala, este cat un doctorat! O strategie nu este nici fondul structural, nici cum se imparte. O strategie este sa spui in fiecare domeniu, asta este prioritatea, o fac pe asta si nu pe aia.
• Din 2000 spuneam la toate directiile, la toate partidele politice: aceste suprafete din zona Carpatilor care nu sunt poluate sunt suprafete ce pot fi imediat omologate ecologic. Este un avantaj comparativ al tarii fata de cum este in alte tari, unde sunt poluate cu pesticide si asa mai departe. In Occident trebuie convertite aceste suprafete in 3-4 ani. Aici, aceste pasuni din spatiul carpatic nu trebuie convertite, sunt curate. Acest avantaj al tarii nu a fost sprijinit printr-o politica concreta a statului.
• O strategie ar trebui facuta de oamenii politici, din toate partidele, care inteleg ca nu se poate sa schimbi politica economica a unei tari la fiecare 4 ani.
• In 2008, Parlamentul a aprobat legea privind energiile regenerabile, care reprezenta un cadru clar pentru oamenii de afaceri interesati. Astazi, la doi ani dupa, normele de aplicare nu sunt aprobate.
• Energia regenerabila este autohtona, vine din patria ta. Daca o dezvolt, nu sunt dependent de vointa unui tar din Azerbaidjan sau de mai sus. Putin ma intereseaza daca trece Nabucco si pe unde trece. Putin ma intereseaza daca vine South Stream si pe unde vine. Pe energie eoliana s-au facut lucruri, si pe hidro exista dezvoltare dar sunt trei forme de energie regenerabila care au fost ignorate: combustibilul din biomasa, energie fotovoltaica si energie geotermala care nu sunt deloc exploatate.
• Sunt 12 milioane de hectare de teren agricol, 4 milioane nu sunt pentru hrana pentru ca nu sunt de buna calitate, nu sunt irigate. Pentru aceeasi cantitate de energie electrica, 1GJoule costa 9 euro daca arzi carbune si costa 2 euro daca daca arzi combustibil din biomasa.
• De ce se aloca numai 200 de milioane de euro in total pentru energii regenerabile? Pentru Romania, o tara cu un mare potential pentru energii regenerabile, este ridicol sa fie o suma asa de mica.
• Energia regenerabila este una care respecta mediul inconjurator. Cand fac energie cu o centrala atomica, am in final niste deseuri cu care nu stiu exact ce sa fac. Asta este un semn de intrebare vizavi de energia atomica.
• Trebuie sa fie o strategie nationala care sa prezinte avantajele comparative ale Romaniei un raport cu celelalte tari. Nu va sti Romania sa faca masline, pentru ca deja le face Grecia. Si Grecia are fonduri structurale, la fel ca si Romania. Dar conteaza cum iti faci strategia ca sa folosesti fondurile acelea.
• Nu pot partidele politice sa stea la o masa si sa zica: suntem de acord pe astea 10 puncte?
• Oamenii de afaceri din CIS nu sunt samsarii, nu sunt cei care spun ca dau un tun si apoi pleaca, ei au venit aici pe termen lung. Investitorii straini nu sunt apostolii, dar sunt partenerii adevarati.
• Maine veti afla ca Romania are o capacitate pe care nu o mai are alta tara in domeniul agro-alimentar. Se va anunta de ce Romania poate deveni numarul 1 in acest domeniu.