Ministrul Finantelor, Ionut Popescu, este optimist in ceea ce priveste viitorul relatiilor dintre Romania si Fondul Monetar International (FMI). Ionut Popescu a avut la Washington convorbiri cu primul adjunct al directorului FMI, Anne Krueger, si cu directorul Departamentului pentru Europa al Fondului, Michael Deppler. "Am gasit aceeasi disponibilitate si la cei din conducerea FMI de a avea un acord cu Romania, fiind siguri ca, dupa ce la inceputul lui iunie ar urma sa vina echipa de experti de la FMI la Bucuresti, vom reusi sa ajungem la aceasta intelegere si la revizuirea memorandumului. Practic, ceea ce doreste FMI este si o dorinta a Romaniei: continuarea procesului de dezinflatie prin mentinerea unui deficit bugetar scazut si pastrarea echilibrelor macroeconomice”, a declarat ministrul Finantelor. El a adaugat ca in aceasta saptamina va avea loc, in Romania, o intilnire cu directorii executivi a Fondului care vin "sa vada la fata locului” progresele facute de tara noastra. "Eu cred ca, dupa aceasta vizita a directorilor executivi, cu atit mai mult vom putea discuta despre intelegerea la care vom ajunge, sper eu, in luna iunie, cu FMI”. Ieri, ministrul finantelor urma sa se intilneasca la Departamentul de Stat cu subsecretarul pentru afaceri economice, Anthony Wayne.

FMI interesat de efectele cotei unice

In intilnirile pe care le-a avut delegatia Romaniei cu responsabilii FMI s-a ridicat si problema locurilor de munca. John Taylo, subsecretarul FMI pentru afaceri internationale s-a aratat interesat de cele 100.000 de noi locuri de munca aparute in urma introducerii cotei unice. Reprezentantii tarii noastre le-au prezentat oficialilor FMI evolutiile macroeconomice din ultimele luni, pachetul legislativ privind combaterea evaziunii fiscale, eliminarea posibilitatilor de a obtine reesalonari si scutiri de la plata datoriilor catre bugetul de stat. De asemenea, s-a discutat si despre incasarile la buget din primul trimestru al acestui an.
Ministrul Finantelor a declarat ca partea americana a apreciat "toate aceste evolutii, faptul ca inflatia este in continua scadere, ca in luna martie rata inflatiei a fost doar de 0,3% si ca multe dintre temerile pe care le aveam si noi, cu siguranta, la inceputul anului nu s-au adeverit si economia romaneasca a continuat sa transmita, cel putin in prima parte a acestui an, semnale pozitive dupa introducerea cotei unice”.