Uniunea Europeana a introdus un nou regulament care va afecta bugetul firmelor producatoare sau importatoare de substante chimice.
"Pana in prezent, costurile de inregistrare sunt estimate la cca. 1.5 milioane de euro, dar nu stim cu cat vor creste aceste costuri pana la sfarsitul implementarii regulamentului REACH", colectiv implementare REACH, Combinatul de Ingrasaminte Chimice de la Navodari.
"Costurile de inregistrare in cazul nostru se vor ridica la aprox. 350.000 de euro", Camelia Paun, responsabil REACH, Nitroporos Fagaras.
"Procesul de preinregistrare a fost gratuit. Cheltuielile pentru inregistrare se ridica estimativ la 90.000 de euro", colectiv implementare REACH, Amonil.
"Pana in prezent s-au cheltuit peste 100.000 de euro pentru activitatea de inregistrare a produselor Oltchim, costul total cu aceasta actiune s-a estimat la peste 1.500.000 Euro", Mihaela Epure, reprezentant implementare REACH, Oltchim.
Pe langa costurile ridicate, poate fi remarcat un alt aspect: cei afectati de noul regulament nu pot mentiona avantaje concrete pentru firmele din Romania.
"Din punctul de vedere al societatii noastre, avantajele inregistrarii substantelor produse nu reprezinta decat niste cheltuieli foarte mari care se vor transfera catre consumatori. Proprietatile ingrasamintelor fabricate nu se schimba in niciun fel, iar utilizarea lor se face in baza testarilor si rezultatelor cuantificate in lunga perioada de cand se folosesc la fertilizarea terenurilor agricole atat in tara, cat si in Europa", colectiv implementare REACH, Combinatul de Ingrasaminte Chimice de la Navodari.
"Foarte greu de estimat beneficiile; in esenta regulamentul introduce noi autorizari si restrictionari in vederea coordonarii managementului riscurilor", Camelia Paun, responsabil REACH, Nitroporos Fagaras.