Propunerea inaintata de administratia Combinatului in cadrul discutiilor purtate pentru negocierea contractului colectiv de munca (CCM), de majorare cu 33% a salariului de baza al angajatilor Uzinei Cocso Chimice (UCC) in conditiile in care acestia vor accepta prelungirea programului de lucru de la 6 la 8 ore, nu a fost deocamdata acceptata de cei mai multi dintre cei 1.800 de angajati ai uzinei. Desi conducerea Mittal Steel Galati a crescut oferta de majorare salariala de la 25% la 33%, lucru solicitat de sindicate, fapt ce ar insemna o crestere a cistigurilor lunare cu circa 50%, in care este inclusa si majorarea unor sporuri, angajatii uzinei nu sint de acord sa munceasca mai mult. Oferta de majorare a salariului de baza, avansata de administratie, nu este de fapt o crestere a cistigurilor, ci plata celor doua ore pe care cocsarii ar trebui sa le munceasca suplimentar. Astfel, cei mai multi dintre angajatii uzinei care au aflat de propunerea administratiei le-au spus liderilor de sindicat ca nu o accepta.

“Le-am spus oamenilor care este propunerea administratiei si nu au fost de acord cu ea. De fapt, acordarea unei majorari salariale de 33% la salariul de baza nu inseamna decit plata celor 2 ore care ar trebui muncite mai mult daca programul de munca ar creste de la 6 la 8 ore. Nu trebuie uitat in ce conditii grele lucreaza angajatii UCC si ce noxe inspira. Ar trebui, dupa parerea mea, ca cel putin 80% din numarul salariatilor sa accepte aceasta propunere pentru ca sa acceptam modificarea programului de lucru“, ne-a declarat liderul sindicatului cocsarilor, Liviu Blinzeanu. Potrivit aceleiasi surse, majorarea salariala ar implica o crestere cu o anumita valoare a sporurilor, dar acest lucru nu este indeajuns.

Aceeasi pozitie a avut-o si liderul Sindicatului Solidaritatea de la UCC, Mitica Draghici, care a declarat ca oamenii nu accepta sa munceasca mai mult. “Cei mai multi dintre membrii nostri de sindicat pe care i-am consultat nu au fost de acord cu propunerea administratiei. Putini isi inchipuie in ce conditii grele muncesc cocsarii si cite noxe inhaleaza”, a spus acesta.

De trei luni angajatii UCC nu mai primesc antidotul, si anume jumatate de litru de lapte, lucru care i-a nemultumit. Desi ar fi trebuit ca furnizarea antidotului sa fie reluata de la 1 februarie, acest lucru se va intimpla abia de saptamina viitoare, angajatii urmind a primi lapte praf si pentru cele trei luni in care acesta nu s-a acordat.