Romania va putea sa se imprumute mai ieftin pe pietele externe datorita faptului ca agentiile internationale de rating incep sa ne dea note din ce in ce mai bune. Ieri, Standard&Poor’s (S&P) a revizuit perspectiva ratingurilor acordate Romaniei de la “stabila“ la “pozitiva“.
In plusul obtinut de Romania de la agentia internationala de rating a cantarit foarte mult angajamentul Cabinetului Tariceanu de a accelera reforma economica. Astfel, dupa cum spune Moritz Krämer, analist de credit la S&P, “schimbarea perspectivei a fost determinata de angajamentul noului Guvern de centru de la Bucuresti privind accelerarea reformelor economice si institutionale din Romania, ceea ce va sustine intrarea in UE la momentul propus, in 2007. In acelasi timp, deficitul bugetar va fi mai redus decat cel estimat, in pofida reformei fiscale radicale implementate imediat dupa instalarea Executivului“. Analistul a mai spus ca o imbunatatire a acestui rating in urmatoarele 12 luni este strict conditionata de rezultatele reformelor. La randul sau, Ionut Popescu, Ministrul Finantelor Publice, a declarat ca imbunatatirea ratingului va duce Romania intr-o pozitie favorabila pe pietele de capital externe.

Suntem la un pas de a intra in categoria “risc scazut la investitii“

Tot ieri, S&P a reafirmat calificativele “BB plus“ pentru imprumuturile pe termen lung si “B“ pentru creditele pe termen scurt in valuta. De asemenea, calificativul de “BBB minus“ pentru datoria pe termen lung in lei si ratingul “A minus 3“ acordat pentru imprumuturile pe termen scurt in moneda nationala au fost mentinute.
Ratingul Romaniei este in prezent cu o treapta sub nivelul care reprezinta intrarea in categoria de risc scazut de investitii, respectiv “BBB minus“ pentru creditele pe termen lung in valuta. Singura agentie internationala care a acordat Romaniei acest calificativ este Fitch, in cursul anului trecut. Mai trebuie spus ca Bulgaria a primit ratingul investitional de la S&P inca din 2004. “Imbunatatirea calificativelor, pana la nivelul de risc scazut de investitii (BBB minus - n. red.), depinde de modul in care noul Guvern va putea sa-si respecte promisiunile economice, prin obtinerea de rezultate tangibile in domeniul reformei microeconomice si a transparentei. Mentinerea unor politici prudente, inclusiv in domeniul fiscal, este o conditie necesara pentru o eventuala revizuire in urcare a ratingului, in urmatoarele 12 luni“, a mai spus analistul S&P.

Amanarea aderarii la UE nu va afecta ratingul de tara

Calificativele acordate Romaniei sunt strans legate de factori cum ar fi slabiciuni institutionale, dezechilibre externe, nivel scazut de prosperitate economica si ponderea ridicata a companiilor de stat ineficiente. Analistii de la S&P au apreciat ca amanarea intrarii Romaniei in UE pentru 2008 nu va afecta negativ, in sine, ratingurile tarii noastre.
Ei au remarcat ca o crestere semnificativa si de durata a deficitului de cont curent, cu efecte directe asupra datoriei externe si a nivelului lichiditatii, ar putea duce la diminuarea calificativelor de credit, mai ales daca investitiile straine directe se situeaza la un nivel sub asteptari.