Oferta bancilor comerciale in ceea ce priveste refinantarea este generoasa, chiar daca creditul de refinantare nu se contracteaza tot de la aceeasi banca.
"In conditiile unei concurente acerbe pe piata creditelor retail, bancile vor deveni tot mai agresive in preluarea clientilor de la alte banci si crearea unui parteneriat de lunga durata cu clientii lor, motiv pentru care creditele de refinantare vor reprezenta instrumentele cele mai accesibile pentru realizarea acestui lucru", precizeaza Cezar Marin, reprezentant al Directiei Comunicare al BCR.
Acesta ne-a explicat ca refinantarea nu implica alte costuri, pentru ca intrucat la data utilizarii creditului de refinantare acestea se lichideaza, la calculul capacitatii de rambursare nu se va tine cont de datoria lunara aferenta creditelor ce se refinanteaza, ci numai de eventualele alte angajamente lunare si rata lunara ce urmeaza a fi platita la creditul de refinantare.
Astfel, fie ca este vorba despre un credit de nevoi personale, unul de retail sau chiar unul imobiliar, banca va va refinanta orice fel de credit, interesul acesteia fiind de atragere de noi clienti prin oferta de dobanzi si comisioane competitive, precum si de creare a unui parteneriat durabil cu clientii existenti.

Refinantare, cu sau fara comision

Un alt avantaj al clientului este faptul ca majoritatea bancilor nu percep comisioane pentru plata in avans. In acest sens, HVB ¥iriac practica aceleasi comisioane atat in cazul acordarii creditului standard, cat si in cazul acordarii unui credit pentru refinantare.
Dar exista si banci care au comisioane pentru plata in avans. Cristian Nae, director produse OTP Bank Romania, ne-a spus ca banca opreste un comision de rambursare anticipata a creditului de 2%, iar in cazul refinantarii creditelor ipotecare trebuie luate in calcul taxele notariale de modificare a ipotecii.

Economie de 9.000 de euro prin refinantare

De asemenea, aceeasi banca, in cazul refinantarii creditelor ipotecare, mai aplica urmatoarele taxe, precum taxa de analiza a dosarului, de 150 de lei, taxa de evaluare a imobilului, de aproximativ 350 de lei.
Un calcul simplu arata ca, la aceeasi banca, daca valoarea ratei lunare la un credit pe 25 de ani in valoare de 30.000 de euro, cu dobanda de 8,5%, este de aproximativ 241 de euro, iar dobanda totala platita de client va fi de 42.700 de euro, pentru acelasi credit, dar cu o dobanda de 7%, valoarea ratei este de aproximativ 211 euro, iar dobanda totala va fi de 33.600 euro. Clientul va economisi prin refinantare circa 9.000 de euro.