Pretul petrolului a urcat in noaptea de luni spre marti cu circa 5%, peste 49 de dolari pe baril, ca urmare a reducerii severe a livrarilor de gaze naturale rusesti prin Ucraina catre Europa, insa cotatiile au scazut marti dimineata dupa ce unii investitori au incercat sa profite de cresteri. Pe parcursul noptii, pretul petrolului a urcat intr-un ritm accelerat, tranzactionandu-se cu circa 50% peste cotatia de 32,4 dolari atinsa cu aproape trei saptamani in urma, pe 19 decembrie, transmite Reuters. Conflictul din Fasia Gaza, culminand cu incursiunea terestra a Israelului, a amplificat temerile investitorilor cu privire la securitatea livrarilor de titei din Orientul Mijlociu, in timp ce tensiunile dintre Ucraina si Rusia pe tema gazelor au determinat grupul Gazprom sa reduca semnificativ livrarile de gaze naturale catre Europa.
Cotatiile barilului de titei au fost sustinute si de semnalele ca statele membre OPEC (Organizatia Ţarilor Exportatoare de Petrol) respecta deciziile adoptate in ultimele luni ale anului trecut de liderii cartelului, care au recomandat, cumulat, reducerea exporturilor cu 4,2 milioane de barili pe zi, de la peste 28 de milioane de barili pe zi la finele trimestrului al treilea.
In acest context, pretul petrolului destinat pietei americane, cu livrare in februarie, a scazut cu 83 de centi, la 47,98 dolari pe baril, dupa un maxim de 49,28 de dolari pe baril atins in prealabil.
Cotatia titeiului Brent, de referinta la bursa de la Londra, a scazut cu 72 de centi, la 48,9 dolari pe baril.
O parte dintre investitorii de pe bursele de marfuri au incercat sa profite de avansul puternic al preturilor, determinand, marti, scaderea cotatiilor, insa tensiunile si factorii care au cauzat aprecierea ar putea genera noi cresteri.
Pretul petrolului a atins, in iulie 2008, maximul istoric de peste 147 de dolari pe baril, prabusindu-se puternic in lunile urmatoare din cauza crizei financiare si recesiunii marilor economii ale lumii.