Fabricile care folosesc sfecla de zahar pentru productie risca sa se inchida pana in primavara anului viitor, principalul motiv fiind costul de productie ce este mult mai mare decat al celor care folosesc ca materie prima zaharul brut. Motivele principale care vor "pune la podea" industria sunt preconizata scadere a cotelor tuturor statelor europene cu 13,5%, lipsa de competitivitate fata de tari unde se produce eficient (cu tehnologii noi, dar unde se beneficiaza si de un regim fiscal favorabil). De asemenea, pentru a rezista este nevoie de un numar mic de lucratori/fabrica si consumuri energetice mici.
SC Zaharul Oradea a anuntat in urma cu ceva timp ca, din cauza masurilor impuse de UE, a trebuit sa-si intrerupa activitatea timp de trei luni, mai precis pana in luna septembrie. Noile reglementari si impunerea unei cote mai mici pun in pericol activitatea tuturor fabricilor de zahar din Romania, nu numai a celei oradene. Daca nu se gasesc solutii pentru procesatorii de zahar din sfecla, se va ajunge la sistarea activitatii de procesare, iar Romania va pierde cota aferenta pentru zaharul din sfecla. Prin urmare, Ministerul Agriculturii trebuie sa intervina de urgenta, indiferent de negocierile cu UE.
Federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA) a comunicat ca, in mod normal, costul zaharului din sfecla, cu taxa de restructurare inclusa, este de 2,32 de lei pentru un kilogram, iar cel din zahar brut de 1,39 de lei pentru un kilogram. Prin urmare procesatorii nu pot vinde din cauza preturilor mai mici, practicate de importatori. Inchiderea acestor societati ar avea un impact negativ atat asupra angajatilor, cat si asupra fermierilor cultivatori de sfecla. Romania a obtinut, in urma negocierilor cu UE, o cota de 109.164 de tone de zahar din sfecla si o cantitate de 329.636 de tone pentru procesarea zaharului brut, precum si o cota de 9.981 de tone de izoglucoza, materie prima in industria bauturilor racoritoare si in alte domenii. La sfirsitul lunii decembrie 2006, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a repartizat cota de zahar din sfecla astfel: Zahar Oradea (33.123 t), Zaharul Ludus (33.395 t), Zahar Bod (18.406 t), SC Agrana SA (24.240 t). De asemenea, cota de zahar brut a fost alocata celor sase fabrici: Zahar Oradea (31.480 t), Zahar Corabia (36.320 t), Zahar Liesti (53.092 t), SC Agrana SA (130.668 t.), SC Marr Sugar SRL (36.320 t) si Zaharul Calarasi (41.756 t).
Pentru a nu inchide aceste fabrici este nevoie ca cei de la putere sa sustina exceptarea Romaniei de la reducerea generala a cotelor de productie; sa se accepte ca pretul de productie al zaharului din sfecla sa fie privit pozitiv din partea Consiliului Concurentei (adica fabricile sa poata vinde la pretul pietei, chiar daca produc la un pret mai mare; sa se intre in sistemul de restructurare european si se sa participe la rascumpararea de cota. De asemenea, fabricile de zahar ar trebui sa incerce sa se reprofileze pe biocombustibili din sfecla de zahar etc.