Senatorul Alexandru Cordoa a sustinut o declaratie politica intitulata "Cresterea constanta a nivelului de trai al populatiei", pe care o puteti citi in continuare.
Contrar unor opinii vehiculate in ultimul timp, in Romania s-a inregistrat o crestere constanta a nivelului de trai al populatiei. Astfel, comparativ cu luna iulie a anului precedent, in luna iulie 2014 s-a inregistrat o crestere cu 5,1% a castigului salarial mediu nominal, salariul mediu net atingand valoarea de 1.719 lei.
O crestere a veniturilor s-a inregistrat si la nivelul angajatilor din administratia publica unde salariul a crescut cu 2,2% precum si in sectoarele sanatate si asistenta sociala unde a crescut cu 0,4%.
Dintre factorii responsabili de aceasta crestere ar fi de mentionat: cresterea salariului minim la 900 de lei, inregistrand a treia crestere succesiva, realizarea de productii mai mari, inregistrarea unui profit mai mare de catre companii, si nu in ultimul rand, cresteri salariale.
Un aspect imbucurator este si faptul ca economia continua sa creasca, al doilea an consecutiv, iar efectele incep sa se observe si in buzunarul romanilor.
Trebuie sa luam in considerare si faptul ca un an agricol bun, justificat de datele provizorii ale MADR care anunta o recolta de peste 7,37 milioane de tone de grau si secara de pe o suprafata de 2 milioane de hectare si productia record de rapita care a depasit 1 milion de tone anul acesta, va contribui decisiv la expansiunea economica a Romaniei.
Adoptarea, in plenul senatului, a reducerii CAS-ului la angajator cu 5 puncte procentuale, a legilor amnistiei pentru mame, pensionari si salariatii bugetari constituie inca un factor care va influenta in mod pozitiv cresterea veniturilor populatiei.
Cu toate acestea, pozitia 59 in clasamentul competitivitatii economice pentru 2014-2015, intocmit de Forumul Economic Mondial, in urcare fata de locul 76 inregistrat in perioada anterioara, ne obliga sa acordam o atentie si mai mare unor componente ale sistemului economico-financiar dintre care as dori sa precizez: cresterea absorbtiei fondurilor europene, acordarea de stimulente prin politica fiscala in domenii precum munca si capitalul, incurajarea competentei profesionale, stimularea concurentei loiale in mediul de afaceri, gestionarea eficienta a banilor publici si nu in ultimul rand, dezvoltarea continua a sistemului educational si incurajarea tinerei generatii in definitivarea studiilor cel putin la nivel liceal.
Continuarea acestor demersuri, implementarea unui climat economic, implicit al unui mediu de afaceri transparent si predictibil, incurajarea investitiilor va conduce la o crestere economica constanta, reflectata in cresterea veniturilor populatiei si implicit al nivelului de trai.