Incercarea este principiul fundamental aplicat in politica fiscala actuala. Asa s-ar si putea numi: o politica fiscala de incercare. Ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, nu a putut ieri sa faca nici o clarificare referitoare la majorarea sau nu a Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) de la 1 ianuarie 2006.

Raspunsul lui Popescu la intrebarile presei a fost „singurul lucru cert este ca de anul viitor se vor reduce contributiile la asigurarile sociale“.
In rest, ministrul nu a vrut sa spuna nimic mai mult despre ce contine strategia fiscala la care Guvernul lucreaza in prezent si mai ales daca ea cuprinde sau nu majorarea TVA la 22%. De altfel, ministrul Finantelor a dat ieri asigurari ca in una-doua saptamani Executivul va discuta impreuna cu partenerii sociali aceasta strategie.
In acelasi timp, Popescu a spus ieri ca scrisoarea suplimentara de intentie pe care Romania a semnat-o cu Fondul Monetar International (FMI) nu va intra nici macar in august la avizare in boardul FMI. Cauza o reprezinta inundatiile, a precizat ministrul, care a adaugat ca spera ca deficitul bugetar pe 2005 sa se situeze sub 1% din PIB.
In conditiile in care Romania a convenit cu FMI un deficit bugetar de 0,75% pentru 2005, prin declaratia de ieri ministrul anticipeaza ca pagubele produse de inundatii ar putea sa dea peste cap deficitul stabilit. „In discutiile cu FMI, ei au inteles ce se intampla, dar din pacate noi nu am terminat evaluarile pagubelor produse de inundatii“, a incheiat Popescu.

Vesti bune si nu prea...

Tot ieri, guvernatorul Bancii Nationale a Romania (BNR), Mugur Isarescu, a spus ca, daca Guvernul va lua decizia majorarii TVA, tinta de inflatie de anul viitor, care este in prezent fixata la 5% va trebui sa fie urgent revizuita. Asta pentru ca majorarea TVA va duce la cresterea tuturor preturilor.
De altfel, Isarescu a afirmat ca tinta de inflatie din acest an de 7% nu va putea fi respectata, iar inflatia va fi undeva sub 8%, asta si din cauza inundatiilor care ar putea sa conduca la scumpirea legumelor si a fructelor.
„Personal, cred ca este inutil sa schimbam tinta din acest an cu 7,5%. Am zis plus sau minus 1%. Asa ramane“, a mai aratat guvernatorul Bancii centrale. Isarescu a precizat ca in ceea ce priveste pagubele produse de inundatii, cu o buna administrare a fondurilor care vor fi alocate in zonele calamitate am putea avea tot 6% crestere economica sau chiar mai mult.
El a apreciat ca, potrivit datelor BNR, in acest an Produsul Intern Brut (PIB) va creste cu 20 de miliarde de euro.

Deficitul cvasifiscal, problema majora

Potrivit guvernatorului BNR, cea mai mare problema a Romaniei ramane deficitul cvasifiscal din cauza ca „societatea tolereaza din pacate indisciplina fiscala la fel ca si Justitia“. Datoriile istorice la stat ale companiilor se cifreaza in prezent la 4% din PIB, a mai spus Isarescu.