Guvernul va discuta a patra rectificare bugetara din acest an in sedinta de saptamana viitoare. Potrivit ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, noua rectificare nu va adanci deficitul bugetar, stabilit la 2,5% din PIB.
El a adaugat ca este dificil de apreciat care va fi nivelul deficitului la sfarsitul anului, in conditiile in care sunt multe plati in proces de decontare. In proiectul de buget aprobat de Guvern pentru 2007 este prevazuta suma de 3,7 miliarde de lei pentru contributia la bugetul Uniunii Europene. Fondurile UE vor putea fi accesate abia de la jumatatea anului viitor, potrivit lui Vladescu, citat de NewsIn. Reamintim ca de la inceputul anului s-au mai efectuat trei rectificari bugetare, dintre care doua au avut ca efect majorarea deficitului bugetar, de la 0,5% la 0,9% din PIB, si ulterior la 2,5% din PIB, pentru a suplimenta cheltuielile de investitii in infrastructura.

Finantele renunta la emisiunea de titluri de stat

Surplusul de bani care permite si atatea rectificari bugetare se reflecta si in poli-tica Ministerului Finantelor Publice (MFP) in privinta titlurilor de stat. Astfel, Vla-descu a anuntat tot ieri ca MFP nu va emite titluri de stat in acest an si nici la inceputul anului viitor. Finantele au anulat toate licitatiile de titluri de stat programate pentru primele unsprezece luni, intrucat Trezo-reria statului are disponibilitati semnifi-cative.
Precizam ca emisiunea de titluri reprezinta o forma de imprumutare a statului de la populatie. Dar pentru ca dupa primele noua luni ale anului Romania are un excedent bugetar de 1,7% din Produsul Intern Brut (PIB), statul nu mai are nevoie sa se imprumute de la populatie. (M.H.)