Si in 2007, recomandarea specialistilor cand vine vorba de investitii imobiliare este de a cumpara terenuri. Acestea nu sunt insa singurele investitii profitabile din domeniul imobiliar.
Ca urmare a cresterii rapide a economiei si a aderarii la Uniunea Europeana, Romania ocupa, potrivit NewsIn, primul loc intr-un clasament al celor mai rentabile investitii imobiliare pe termen lung in Europa. Ca si in 2006, sectorul imobiliar se mentine ca o sursa sigura de profituri pentru cei interesati de investitii. Potrivit specialistilor din piata imobiliara din Craiova, o investitie cu potential ar fi cea in apartamente pentru inchirieri in sistem hotelier. "Inchirierea in regim hotelier este preferabila pentru ca domeniul se va dezvolta foarte mult, mai ales ca vor veni o multime de delegatii in zona. Cei care isi permit ar trebui sa aiba cel putin patru - cinci apartamente pe care sa le inchirieze in acest sistem", a declarat Nicu Radut, directorul agentiei imobiliare UNIC. Potrivit acestuia, apartamentele ar trebui sa fie situate in zone bune, cu acces usor la mijloacele de transport, la banci si sa fie usor de reperat. "Este o investitie buna, mai ales ca, daca vor cumpara apartamentele cu credit, isi pot plati ratele din chirie", a adaugat Radut.
Locuintele noi aduc profit mai mare
Legat de apartamente, specialistii sunt de parere ca aceia care vor sa cumpere o locuinta pentru a o vinde ulterior ar trebui sa se orienteze catre cele noi, "apartamente la prima mana sau vile in cartiere noi, care pot fi vandute mai repede si mai bine pentru ca sunt in numar foarte mic", a declarat Valeriu Onescu, directorul agentiei Rai Imobiliare.
Profit pot obtine si craiovenii care construiesc locuinte in regim propriu sau le cumpara la rosu si le finiseaza. "Cei care investesc in imobile pe care le ridica in regim propriu pot obtine un profit de pana la 20 - 30%", a adaugat Onescu.
"Cei care investesc pe termen lung ar trebui sa cumpere terenuri"
Specialistii din piata imobiliara din Craiova au cazut de acord ca, si in 2007, piesa de rezistenta cand vine vorba de profituri considerabile ramane terenul. "Cea mai sigura investitie este cea in terenuri din zonele cu potential, centura de nord, zonele unde se vor construi supermarketuri, centura de sud si in casele demolabile din zona centrala", a declarat Niculina Otovescu, directoarea agentiei imobiliare Bela. Parerea este impartasita si de alti specialisti din piata imobiliara. "Cei care investesc pe termen lung, doi - trei ani, cred ca ar trebui sa cumpere terenuri care sunt inca la preturi sub 50 de euro/mp, in zone cu potential", a spus Valeriu Onescu. Acesta a identificat drept zone cu potential: Daewoo, Metro, Carcea si chiar zonele limitrofe - Malu Mare, Pilesti, care au utilitati, mai ales ca exista o tendinta de extindere a orasului in acea parte.
Spatiile comerciale, o investitie profitabila
Alta investitie cu potential este, potrivit specialistilor, si cea in spatiile comerciale. "Cei care-si permit ar trebui sa investeasca in spatii comerciale, care sunt un activ ce incepe sa produca imediat, spre deosebire de teren", a spus Valeriu Onescu. Afirmatia este sustinuta si de alti reprezentanti ai agentiilor imobiliare. "Spatiile comerciale - atat de desfacere, cat si cele pentru birouri - sunt o investitie buna, mai ales ca exista o cerere foarte mare, iar ele lipsesc", a spus Nicu Radut. Potrivit NewsIn, cladirile din centrele oraselor mari, care se preteaza la dezvoltarea unor activitati cu caracter economic, vor continua sa se scumpeasca - de exemplu, spatiile comerciale sau locuintele care pot fi transformate in spatii comerciale.