Anul 2010 incepe sub semnul temerii, dar sunt sanse ca finalul sa marcheze o revenire a economiei.

20 de vesti rele (realitati)

1. Cresterea cursului pana la 4,5-4,7 lei ar fi cea mai proasta veste atat pentru populatie, cat si pentru companii, indatorate mai ales in euro.
2. Pierderea locurilor de munca, mai ales in sectorul bugetar, dupa ce sectorul privat a disponibilizat sute de mii de oameni.
3. Scaderea salariilor prin zile de concediu fara plata sau in mod direct.
4. Cresterile de preturi la benzina, alimente, energie electrica ca urmare a majorarii accizelor si a eliminarii unor subventii.
5. Imposibilitatea platii datoriilor catre banca si catre alti furnizori atat de catre populatie cat si de catre companii.
6. Intarzierea platii pensiilor si salariilor din sectorul de stat, ceea ce va antrena reducerea drastica a consumului si proteste de strada.
7. Posibile miscari sociale si proteste in strada in cazul in care au loc disponibilizari in masa.
8. Cresterea impozitelor si taxelor, eventual a taxei pe valoarea adaugata sau a impozitului pe venit, ceea ce ar reduce consumul si ar indeparta investitorii.
9. Cresterea deficitului bugetar peste limitele convenite, ceea ce poate atrage intreruperea finantarii de la FMI sau scaderi de rating.
10. Falimentele si insolventele in lant ale companiilor, mai ales ale celor cu actionariat romanesc.
11. Cresterea numarului de executari silite in imobiliare, dificultati la plata ratelor pentru case de catre persoanele fizice.
12. Incoerenta si ineficienta administratiei publice, care pot indeparta investitorii.
13. Scaderea veniturilor la buget in conditiile in care statul estimeaza o crestere a veniturilor bugetului consolidat cu 9% in 2010.
14. Taierea cheltuielilor pentru investitii in infrastructura, in pofida angajamentelor guvernului.
15. Restructurari si taieri de cheltuieli in sistemul bancar, care va incepe sa scoata la iveala creditele neperformante.
16. Scaderea consumului in continuare, ca urmare a temerii populatiei de a cheltui in conditiile incertitudinilor de pe piata muncii.
17. Criza de lichiditate cu care se lupta companiile sa se acutizeze, bancile restrangand drastic liniile de finantare.
18. Degringolada pe scena politica daca actualul guvern nu poate trece bugetul prin Parlament sau cade printr-o motiune de cenzura.
19. Recaderea pietelor din Vest, dupa ce sunt oarecare semnale de revenire, ceea ce va opri relansarea exporturilor.
20. Inrautatirea perceptiei asupra tarilor din regiune daca Grecia declara moratoriu asupra datoriei externe sau una din tarile baltice accepta devalorizarea monedei.

20 de vesti bune (sperante)

1. O revenire a exporturilor pe baza revenirii economiilor din Europa Occidentala, ceea ce va antrena industria constructiilor de masini, de mobila sau cea textila.
2. Mentinerea la un nivel inalt a exporturilor Dacia pe baza comenzilor din Europa de Vest.
3. Productia Ford sa prinda viteza si sa conteze in cadrul exporturilor Romaniei.
4. Cresterea Bursei de Valori in continuare, dupa un parcurs bun in 2009.
5. Intrarea banilor de la Fondul Monetar International in timp util pentru ca Ministerul de Finante sa nu fie nevoit sa se imprumute mai scump pe pietele financiare.
6. Scaderea preturilor si chiriilor la apartamente si case, ceea ce le va face mai accesibile pentru angajatii din sectoarele mai putin afectate de criza.
7. Scaderea chiriilor la spatii comerciale, ceea ce poate antrena deschiderea de noi businessuri.
8. Cresterea gradului de absorbtie a fondurilor de la Uniunea Europeana.
9. Investitiile private in energie si stabilirea strategiei energetice pentru urmatorii ani, ceea ce va permite companiilor de stat sa inceapa investitiile.
10. Continuarea angajarilor in centrele de servicii IT sau de outsourcing, pana acum neafectate de criza ca urmare a avantajului diferentelor de salarii.
11. Posibila reluare a creditarii, care a inghetat in 2009.
12. Eliminarea impozitului minim pentru unele categorii de companii in 2010.
13. Extinderea programului Rabla si pentru persoanele juridice.
14. Reluarea exporturilor de mobila in Uniunea Europeana ca urmare a revenirii economiilor mari din Vest.
15. Scaderea dobanzilor la credite daca BNR va fi suficient de ferma sa reduca in continuare dobanda de referinta.
16. Mentinerea investitiilor straine macar la acelasi nivel ca in 2009, ceea ce va crea locuri de munca si va aduce bani in economie.
17. Mentinerea remiterilor de la muncitorii romani din strainatate la acelasi nivel ca in 2009.
18. O eventuala productie agricola macar la nivelul din 2009 daca precipitatiile se vor mentine ca in aceasta iarna.
19. Revenirea in investitii a banilor antreprenorilor romani care in 2009 au preferat sa detina lichiditati.
20. Reluarea fuziunilor si achizitiilor dupa ce cateva tranzactii de la sfarsitul anului trecut au aratat care sunt noile repere de pret.
Anul care urmeaza va fi la fel de complicat ca si 2009 in a-i deslusi tendintele. Cu certitudine insa se poate spune care sunt cele mai mari temeri si care sunt cele mai mari sperante ale mediului de business. La inceputul anului trecut, Ziarul Financiar a numit 2009 anul incertitudinii. Mari intrebari se profilau in ianuarie 2009, la care ne uitam acum chiar mirati ca erau dileme: Vom avea crestere economica? Va ingheta creditarea? Va scadea exportul? Dar daca vartejul incepuse deja din octombrie-noiembrie 2008, ne gandeam ca puteam scapa? Acum, furtuna externa a trecut, dar cresterea ramane incerta. Pentru Romania, Ziarul Financiar afirma ca 2010 va fi anul temerilor, dar si al sperantelor. Oamenii se tem pentru joburi, companiile ca nu vor putea supravietui. Dar orizontul nu este parca atat de negru ca acum sase sau opt luni. Oarecare vesti bune se intrevad: exporturile ar putea relua cresterea, dobanzile ar putea scadea, bursa ar putea creste, fondurile europene ar putea fi absorbite mai bine.