Preturile ridicate, perioada lunga de asteptare si toate documentele, studiile tehnice, de fezabilitate si audit ii determina pe craioveni sa nu mai astepte reabilitarea guvernamentala si sa-si izoleze singuri apartamentele.

In Craiova, reabilitarea guvernamentala este lasata pe seama proprietarilor. In mai toate cartierele orasului se lucreaza la termoizolarea blocurilor, dar nu ca ar fi demarat programul local multianual privind cresterea performantei energetice a imobilelor. Craiovenii fie se grabesc sa-si imbunatateasca apartamentele, fie nu au incredere in promisiunile guvernamentale, chiar daca sunt legiferate. Deocamdata, in Banie, mult vehiculata reabilitare termica a blocurilor bate pasul pe loc, fie din vina autoritatilor, fie a asociatiilor. "Tuturor asociatiilor care au depus documentatia necesara in perioada 2006-2009 am incercat sa le trimitem contractele de mandat. Bine, mai cu economie, fiindca asta ar insemna tone de hartie pentru a prinde in program 3.117 blocuri, aproximativ 4.200 de scari. Am avut surpriza sa ni se returneze aproape 20 de contracte semnate de reprezentantii locatarilor, dupa ce si-au dat acordul in Adunarea generala", a declarat Marian Giubelan, seful Serviciului coordonare asociatii de proprietari din cadrul Primariei Craiova.
La o prima evaluare, costurile unei lucrari de reabilitare asa cum prevede ordonanta sunt foarte ridicate. Pentru un apartament de 50 mp, suma necesara lucrarilor de interventie se ridica la 3.500 de euro. Lucrarile pot fi diferentiate, ceea ce inseamna marirea pretului sau scaderea acestuia. Suma se imparte in trei parti: 1.700 de euro vor fi suportati de stat, primaria contribuie cu 1.100 de euro si proprietarul cu 700 de euro. La cursul actual leu/euro, ar insemna vreo 3.000 de lei. Dar, daca lucrarile propriu-zise ar demara peste doi-trei ani, cand cursul valutar ar fi altul? Nici nu se compara cu preturile practicate de particulari sau firmele de constructii.

Pret mai bun, termen scurt

Pretul pentru izolarea energetica a unui apartament cu doua camere in prezent, in Craiova, difera de la un cartier la altul, dar si in functie de abilitatile proprietarului de a negocia cu mesterii pe care ii angajeaza. In Valea Rosie, proprietarul unui apartament cu doua camere platea la finalul anului trecut pentru izolarea locuintei 900 de lei. Anul acesta, preturile au mai crescut cu cateva sute. In Rovine, tot pentru doua camere, pretul este de 1.600-1.800 de lei, in Brazda lui Novac - 2.200 de lei, iar in Calea Bucuresti - 2.000 de lei. La trei camere se adauga cateva sute, adica 2.500 de lei in cartierul George Enescu. Cei care au indemanarea sa-si faca singuri aceste lucrari vor scoate din buzunar numai 700-800 de lei, materialele necesare termoizolarii. "La asociatia mea, majoritarea proprietarilor si-au reabilitat blocurile de locuinte pe cont propriu. Unii au obtinut preturi bune, altii au platit mai scump si pot spune ca au gasit firme care au realizat lucrarile prin decontarea in rate prin banca. In acest ultim caz, ce-i drept, au practicat un pret mai ridicat, 60 lei/mp. Dar au fost blocuri care au platit 37 lei/mp. Preturile sunt variabile. La blocul 18 din Brazda, firma cu care s-a facut lucrarea a cerut 49 lei/mp. Cei de la blocul A4 au gasit mesteri mai scumpi, carora le-au platit 52 lei/mp. Daca vom inmulti aceste sume, in care intra si manopera, si materialele, cu suprafata unui apartament, rezultatul este cu mult sub cel prevazut in ordonanta guvernamentala. Si atunci, nu trebuie sa ne mai intrebam de ce oamenii isi reabiliteaza singuri locuintele fara sa mai astepte declansarea programului", a afirmat Mihai Dumitru, presedinte la Asociatia nr. 2 Brazda lui Novac.
Lucrarile demarate in numar mare in ultimul timp in Craiova sunt determinate poate si de cresterea confortului termic intr-o locuinta datorita anveloparii blocului si, mai ales, de scaderea facturii la intretinere. "Eu am apartamentul cu doua camere. Dormitorul era pe colt si inainte de a pune izolatia nu aveam in camera mai mult de 17-18 grade. Acum am in casa mai mult cu 10 grade. Este o schimbare", a spus un locatar din blocul 11 din Brazda lui Novac.