Putini romani stiu ca asigurarea RCA a vinovatului de producerea unui accident rutier despagubeste victimele, fie ca e vorba de vatamari corporale, fie de deces. Asiguratorii sustin ca astfel de despagubiri s-au platit, dar nu se stie cate.

Polita RCA are un plafon urias pentru despagubirea persoanelor care au suferit vatamari corporale in urma unor accidente rutiere ori despagubirea familiei persoanelor care si-au pierdut viata in incidente pe drumurile publice. Plafonul acesta a crescut exponential de la un an la altul. In 2006 era de 200.000 de lei pentru fiecare persoana, in 2007 a crescut la 350.000 de euro, iar in 2008, la 750.000 de euro. In 2009, prin polita RCA se pot plati despagubiri pentru fiecare persoana pana la 1,5 milioane de euro. Se estimeaza ca limita maxima de despagubire se va dubla anul viitor, astfel incat sa fie aliniata la nivelul despagubirilor platite in Uniunea Europeana. In ciuda faptului ca au dreptul sa ceara daune morale, putine persoane o fac.
"Nu pot spune in cate cazuri s-au platit despagubiri persoanelor pentru vatamari corporale sau decese pentru ca acestea se fac de directiile generale, nu de catre noi, dar stiu ca au fost situatii. Majoritatea despagubirilor se platesc in urma unor procese penale in instanta. Nu sunt foarte multe din cauza ca oamenii nu isi cunosc drepturile si nu cer. Afla despre aceste lucruri cand merg la instante", a declarat Cristian Pasol, directorul filialei din Craiova a Generali Asigurari.

Mai mici, dar se platesc

Pe cale amiabila, victimele sau rudele lor au primit daune morale numai in cateva cazuri. Pentru obtinerea despagubirilor, mai sigur e ca victima sau rudele acesteia sa se constituie parte civila in dosarul penal deschis impotriva soferului vinovat de producerea accidentului si sa solicite instantei daune, demonstrand cu acte cheltuielile cu ingrijirile medicale sau pierderile materiale suferite.
Procesele in instanta, fiind pe sectia penala, sunt anevoioase, iar din acest motiv alti asiguratori prefera sa faca intelegeri cu beneficiarii despagubirilor prin juristi. "Despagubiri se platesc frecvent, dupa ce asiguratorii au inceput sa accepte calea amiabila de solutionare a problemelor de acest fel. De regula, se face o intelegere intre juristii firmei si avocatii partii vatamate sau rude si se platesc despagubiri, chiar daca acestea sunt mai mici. Este o solutie buna, prin instanta ar trebui ca victimele sau rudele victimelor sa astepte solutia intr-un proces penal care dureaza mult. S-au platit si despagubiri de 30.000 de euro, spre exemplu, la nivelul limitelor maxime din 2007", au declarat surse din cadrul Asirom Craiova.