Organizatiile sindicate din curtea AFDJ Galati, Uniunea Sindicatelor din AFDJ si Sindicatul Lucratorilor de la Dunare “Farul”, isi continua razboiul inceput in urma cu doi ani. USAFDJ a facut recurs la decizia instantei conform careia contractul colectiv de munca (CCM) la nivel de unitate pe 2005-2006, semnat de sindicatul aflat in discutie si de administratia societatii, nu are valoare pentru ca, la acea data, uniunea nu avea reprezentativitate la nivel de unitate. “In toamna lui 2005 noi am contestat in instanta dreptul celor de la USAFDJ de a participa la negocieri pentru ca acestia nu aveau o hotarire care sa ateste ca sint reprezentativi. Noi ne-am retras atunci de la negocieri, iar USAFDJ a obtinut totusi reprezentativitatea chiar in ziua in care s-a semnat contractul colectiv. In 2006 instanta de judecata ne-a dat dreptate si am cerut ca administratia sa recalculeze lefurile date din septembrie 2005 pina la acea data conform contractului colectiv de munca la nivel de ramura Transporturi. Acum cei de la USAFDJ au facut recurs”, ne-a explicat presedintele “Farului”, Stefan Frunza.

La rindul lor, cei de la USAFDJ sustin ca in 2005 aveau reprezentativitate prin intermediul Federatiei Sindicatelor Navigatorilor din Romania, care, sustin liderii Uniunii Sindicatelor, era la acel moment reprezentativa la nivel de ramura.

Partea amuzanta, si totusi trista, a acestei afaceri este ca sint sanse foarte mari ca toata aceasta poveste sa se intinda pina in preajma alegerilor generale din 2008, iar o eventuala noua conducere a AFDJ, impusa de la Bucuresti, va trebui sa plateasca oalele sparte de actualii sefi si protejatii lor.