O societate din portofoliul SIF Oltenia cu activitati in comertul cu cereale a ajuns sub controlul unor apropiati ai lui Dinel Staicu, contra sumei de 1,8 milioane de euro. Mihai Anghel, baronul agriculturii doljene si actionar cu 30% la Comcerealis, ataca tranzactia in instanta. El acuza conducerea SIF Oltenia de incalcarea legii. In replica, reprezentantii SIF spun ca Anghel nu a venit cu nici o oferta de cumparare.

O firma aflata pana de curand in portofoliul SIF Oltenia a adus la cutite cei mai bogati oameni de afaceri din Dolj, Dinel Staicu si Mihai Anghel. Pe 5 noiembrie, SIF Oltenia a anuntat ca a vandut pachetul majoritar de 65,3% din actiunile Comcerealis SA Craiova. Valoarea totala a tranzactiei cu cele circa patru milioane de actiuni se ridica la 7,7 milioane de lei - aproximativ 1,8 milioane de euro. Printre actionarii Comcerealis se mai regasesc omul de afaceri Mihai Anghel - 30,9 %, Voltalim SA (3,44%) - o societate aflata tot sub controlul SIF Oltenia, precum si actionari marunti, cum ar fi Florentina Popescu, Valeriu Radu, Dan Voiculescu sau Constantin Radu.
Mihai Anghel - supranumit baronul agriculturii din Oltenia - este unul dintre cei mai mari cultivatori de cereale din zona. Firma patronata de Anghel, Cerealcom Dolj, este considerata al patrulea mare producator de cereale din Romania. De asemenea, omul de afaceri mai are firmele Domeniul Coroanei Segarcea SRL - unul dintre marii producatori de vinuri din zona, detinatoarea cramelor regale de la Segarcea, Moara Bocsa SRL - cu activitati in morarit, iar fiul sau Andrei detine Oltyre SA, o alta societate cu activitati in agricultura.
Pachetul majoritar de actiuni de la Comcerealis a ajuns in posesia Forest Oil SRL, o societate aflata in sfera de influenta a lui Dinel Staicu, presedintele SIF Oltenia. Forest Oil este patronata in acte de Georgeta Felcher, administrator la BMO Oltenia si la firma care patroneaza BDJ SA - societate controversata, prin care Staicu a fost implicat in scandalul fraudarii Transgaz Medias cu 11,3 milioane de euro. Forest Oil a raportat pentru 2009 active imobilizate in valoare de 84 de lei, precum si pierderi de circa 40.000 de lei. Numarul mediu de salariati a fost de 1, iar principalul domeniu de activitate este "fabricarea altor produse manufacturiere".

"Cred ca sunt smecheri"

Desi a raportat afaceri nesemnificative in 2009, Forest Oil a scos din conturi 1,8 milioane de euro pentru pachetul majoritar de actiuni la o firma pe care reprezentantii SIF Oltenia au scos-o la vanzare pentru ca o considera "nerentabila". Faptul ca societatea Comcerealis, care are sediul social in sediul firmelor lui Anghel, a ajuns in proprietatea unor apropiati ai lui Staicu l-a deranjat teribil pe baronul agriculturii doljene, care a introdus acum cateva zile o actiune in instanta pentru anularea vanzarii. "Au incalcat Legea nr. 31/1990, a societatilor comerciale, precum si statutul societatii, care stipuleaza ca inainte de scoaterea actiunilor la vanzare catre terti trebuie facuta o oferta coactionarilor. Ei cred ca sunt smecheri, pentru ca sunt la conducerea unei societati cum este SIF Oltenia. Cerem anularea actului de vanzare-cumparare. Aceasta este o reteta prin care societati din portofoliul SIF ajung in proprietatea sau sub controlul celor care conduc SIF", a spus Mihai Anghel.
La randul lor, reprezentantii SIF Oltenia se apara, spunand ca oferta a fost publica. "Am dat anunturi ca scoatem la vanzare pachetul majoritar de actiuni, prin urmare nu se poate spune ca ceilalti actionari nu stiau. Daca doreau sa cumpere, se prezentau la licitatie, dar ei nu au fost interesati, pentru ca nu au venit.
Am obtinut un pret bun, de trei-patru ori mai mare decat valoarea nominala a pachetului de actiuni. Detinerea a fost vanduta pentru ca societatea nu mai era considerata rentabila", a spus Teodor Buzatu, membru in CA al SIF Oltenia. Comcerealis SA Craiova a raportat pentru anul trecut o cifra de afaceri de 12,6 milioane de lei (2,9 milioane de euro) si pierderi de circa 490.000 de lei (114.000 de euro).