Comisarii Garzii Financiare impreuna cu inspectorii fiscali au declansat o ampla actiune pentru combaterea evaziunii din domeniul producerii si comercializarii alcoolului si a bauturilor alcoolice. Peste 60 de societati comerciale se numara printre primele victime ale ultimelor controale facute.
Introducerea de sisteme severe de supraveghere, suspendarea activitatii, amenzile, confiscarile sunt doar cateva dintre deciziile luate in ultima perioada de comisarii sau de inspectorii fiscali plecati in misiune impotriva mafiei alcoolului. Potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), presedintele acestei institutii, Sebastian Bodu, spune ca “producerea si comercializarea alcoolului si a bauturilor alcoolice a constituit intotdeauna si in intreaga lume un domeniu care a fost extrem de abordat de cei care au cautat sa-si dezvolte afaceri prin eludarea legii, oricat de stranse ar fi masurile fiscale de monitorizare a acestui sector economic“. El mai arata ca “Fiscul va intreprinde si in continuare toate masurile ce se impun pentru combaterea activitatilor cu caracter evazionist din acest domeniu, actiunile de verificare efectuandu-se pe baza unui plan riguros elaborat pe principiile stiintifice ale controlului fiscal utilizate in Uniunea Europeana“.

Producator ilegal de alcool prins

In urma unui control inopinat, comisarii Garzii Financiare au descoperit recent in Bucuresti o societate care producea ilegal alcool etilic. Fabrica respectiva nu mai avea autorizatie de producere a alcoolului de peste doi ani. Actiunea de control efectuata la societatea Rompaulo Impex, filiala a Rompaulo Impex 17, a relevat desfasurarea unor activitati ilegale de producere a alcoolului etilic.

Trei antrepozite fiscale, controlate la sange

Totodata, pentru combaterea evaziunii fiscale in domeniul productiei de alcool, de bauturi alcoolice si in comercializarea acestora in sistem en-gros, la nivelul Municipiului Bucuresti si al judetului Ilfov, recent a inceput o ampla actiune de control. La aceasta actiune participa, alaturi de inspectori din cadrul Directiei Generale de Finante Publice a Municipiului Bucuresti, si 30 de inspectori de la directiile de finante publice din zece judete.
Unul dintre obiectivele acestei actiuni de control se refera la introducerea unui sistem sever de supraveghere la trei antrepozite fiscale de productie alcool (Agronad Prod Impex 2000 - Ilfov, Mega Production - Ilfov si Coman Product - filiala Bucuresti). Aceasta activitate presupune supravegherea permanenta a celor trei antrepozite fiscale urmarindu-se determinarea exacta a productiei de alcool ce poate fi realizata in 24 de ore, pornindu-se de la materia prima introdusa in fabricatie si de la consumurile specifice aferente (gaze, energie, apa s.a.m.d.), astfel incat sa se poata realiza o analiza de cost care va arata gradul de rentabilitate economica a antrepozitului fiscal respectiv.

Amenzi de peste 1,6 miliarde de lei

Recent, inspectorii fiscali au inceput impreuna cu Garda Financiara sa verifice agentii economici care au obtinut atestatul de comerciant in sistem en-gros pentru produse accizabile. Au fost controlati peste 60 de asemenea agenti economici care au primit amenzi in valoare de 1,63 miliarde de lei.
Mai mult, au fost confiscate produse accizabile in valoare de 82 de milioane de lei si la patru societati a fost oprita activitatea.