Pedeapsa cu inchisoarea, amenzi penale usturatoare, acestea vor fi tratamentele de care se vor bucura firmele care vor fi descoperite, de catre organele de control financiar, ca au prejudiciat bugetul statului. "Recompensele" dure pe care le vor primi evazionistii fiscali sint prevazute in Legea 241 din 15 iulie 2005, care a intrat in vigoare la inceputul acestei saptamini. Potrivit comisarului sef al Garzii Financiare Galati, jurist Ion Corban, noile prevederi legislative privitoare la combaterea evaziunii fiscale vor putea conduce la "disciplinarea" agentilor economici, care vor fi nevoiti sa se gindeasca mai bine inainte de a sustrage de la plata obligatiilor catre stat.

Pedepse grele pentru folosirea formularelor false

Potrivit comisarului sef al Garzii Financiare Galati, Ion Corban, Legea 241 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale este mult mai dura comparativ cu vechiul act normativ, Legea 87 din 1994, in sensul ca nu mai sint prevazute sanctiuni contraventionale, ci numai sanctiuni penale pentru incalcarea legii. In noua lege sint introduse noi fapte care sint definite ca infractiuni si care sint aspru pedepsite. De exemplu, introducerea in circulatie a formularelor tipizate ilegal, respectiv a facturilor si chitantelor fiscale, se pedepseste cu inchisoarea intre 3 si 12 ani.

"Pina acum nu se prevedea nici o sanctiune pentru aceasta fapta. In cazul in care comisarii Garzii Financiare gaseau in timpul controalelor formulare care nu erau tipizate de Imprimeria Nationala sau de firmele acreditate, considerau actele ca nefiind valabile, scoteau sumele respective de pe cheltuieli si stabileau valoarea obligatiilor aferente sustrase de la bugetul statului", a precizat comisarul sef al Garzii Financiare Galati, Ion Corban.

Potrivit noii legi, organele de control au dreptul de a stabili termenul in care firmele trebuie sa-si refaca evidenta contabila in cazul in care aceasta a fost distrusa, furata sau pierduta. Nerespectarea dispozitiei organelor de control se considera infractiune si se sanctioneaza cu amenda penala de la 50 la 300 milioane de lei vechi.

Actele la control, va rugam!

Legea 241 prevede in premiera si modul in care vor fi pedepsiti agentii economici care impiedica sub orice forma accesul organelor de control, in conditiile prevazute de lege, in sediul, pe terenul sau in incinta unitatii in vederea efectuarii controalelor fiscale sau vamale. Astfel, cei care vor pune bete in roate organelor de control risca sa faca intre 6 luni si 3 ani de puscarie sau sa fie sanctionatI cu amenda.

"Legea 241 prevede pedeapserea cu inchisoarea de la 1 la 3 ani a nevirarii si a neretinerii contributiilor care trebuie retinute la sursa, extinzindu-se astfel sanctiunile penale prevazute de legile speciale in cazul taxelor si impozitelor indirecte. De asemenea, se reglementeaza cu claritate faptele legate de tiparirea sau punerea ilegala in circulatie a timbrelor, banderolelor sau marcajelor. Astfel, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani tiparirea ilegala a acestora, precum si cu inchisoare de la 3 la 12 ani punerea ilegala in circulatie a lor", a precizat comisarul sef al Garzii Financiare Galati, Ion Corban.

In ceea ce priveste folosirea actelor pentru obtinerea ilegala a rambursarilor de TVA sau alte restituiri de la bugetele statului, pedeapsa prevazuta de lege este inchisoarea de la 3 la 10 ani, plus interzicerea unor drepturi, cum ar fi cel de a alege sau de a fi ales.

Cuantumul pedepselor, in functie de valoarea prejudiciului

Numarul anilor de puscarie este direct proportional cu valoarea prejudiciului adus statului in cazul ascunderii bunului sau surselor impozabile, a tinerii evidentelor contabile duble, a distrugerii sau ascunderii actelor contabile si a memoriei aparatelor fiscale, a evidentierii in contabilitate a unor cheltuieli fictive. Potrivit Legii 241, aceste fapte constituie infractiuni si se sedepsesc cu inchisoare de la 2 la 8 ani, precum si cu interzicerea unor drepturi.

"Daca prejudiciul adus statului este mai mare de 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima si maxima a pedepsei se majoreaza cu 2 ani, fiind de 4 si respectiv 10 ani. Daca prejudiciul depaseste 500.000 euro, limita minima si maxima creste cu 3 ani, fiind de 5 si respectiv 11 ani ", a declarat comisarul sef al Garzii Financiare Galati.

Indreptarea "greselii", luata in seama

Potrivit aceleiasi surse, noul act normativ preia din legislatia europeana privind evaziunea fiscala o serie de reglementari care dau posibilitatea celor care au incalcat legea sa li se reduca pedeapsa in cazul in care acopera integral prejudiciul in cursul urmaririi penale sau pina la primul termen de judecata. Astfel, daca prejudiciul recuperat este de maxim 100.000 euro, evazionistul fiscal va primi doar amenda penala, iar daca prejudiciul este mai mare de 500.000 euro, acesta se va alege cu sanctiune administrativa care va fi trecuta in cazierul fiscal. Clementa aratata de stat celor care vor achita integral prejudiciul adus statului va fi doar in cazul in care firmele respective nu au facut in ultimii 5 ani evaziune fiscala.

Firmele vor fi mai disciplinate!

Potrivit comisarului sef al Garzii Financiare Galati, Ion Corban, cel mai important lucru pe care-l va aduce noua lege va fi introducerea unei discipline mai severe in conducerea evidentelor contabile. "Se spera sa se termine cu documentele facute de tot felul de firme si cu punerea lor in circulatie in mod ilegal. De asemenea, se doreste cresterea disciplinei financiare, in sensul achitarii la termen a obligatiilor fiscale prevazute de lege", sustine comisarul sef al Garzii Financiare Galati.

Cele mai mari "tunuri", date in afacerile cu fier vechi

In urma verificarilor efectuate in primele 6 luni ale anului, comisarii Garzii Financiare Galati au descoperit 39 de cazuri de evaziune fiscala, in urma carora bugetul statului a fost prejudiciat cu 201,5 miliarde de lei vechi. Potrivit comisarului sef Ion Corban, cele mai multe cazuri de evaziune fiscala s-au inregistrat in domeniul comercializarii produselor petroliere si a fierului vechi. Cel mai mare prejudiciu adus bugetului statului in primele 6 luni ale anului 2005 a fost "opera" firmei Dezmembrari Impex SRL, care se ocupa de comercializarea fierului vechi. "Firma Dezmembrari Impex SRL a adus un prejudiciu de aproape 92 de miliarde de lei vechi bugetului statului, neinregistrind in evidenta contabila cantitatile de fier vechi pe care le-a livrat unor firme de export din Constanta", ne-a declarat comisarul sef al Garzii Financiare Galati.