Camera de Comert si Industrie Oltenia (CCI) si Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) au ajuns la cutite. Neimpacati cu ideea ca Registrul judetean a trecut din subordinea lor in cea a Ministerului Justitiei, reprezentantii CCI Oltenia vor sa dea in judecata ONRC pentru neplata a 573 de milioane reprezentand cheltuieli de utilizare a spatiilor si echipamentelor Camerei.

Desi au trecut trei ani de cand Camera de Comert si Industrie Oltenia a pierdut controlul asupra Registrului Comertului Dolj, conducerea acesteia suspina si acum dupa sumele obtinute din serviciile oferite firmelor din judet. Cea mai mare "durere sufleteasca" e legata insa de birourile, calculatoarele si dotarile in care oficialii Camerei spun ca au investit sume importante. "Prin Ordonanta nr. 156/2002, guvernul a trecut bunurile Registrului Comertului, in care noi am investit, in proprietatea Ministerului Justitiei. A fost, practic, o nationalizare", s-a plans presedintele CCI Oltenia, Gheorghe Albu. Acesta sustine ca Oficiul National al Registrului Comertului nu a mai platit o factura de aproape 600 de milioane de lei in contul filialei sale judetene. "Datoria este pentru perioada octombrie - decembrie 2002, cand Registrul Comertului Dolj s-a folosit de spatiile si echipamentele noastre. Factura era mai mare, dar o parte au platit-o. Din ianuarie 2003 nici nu le-am mai trimis facturi, deoarece nu plateau, iar noi trebuia sa platim TVA-ul si impozitul pe profit aferente. De atunci au trecut trei ani si am decis sa-i dam in judecata ca sa nu se prescrie termenul", a declarat Albu.

Directorul ORC Dolj, Gheorghe Celea, a declarat ca nu stie despre nici o datorie. "Noi nu avem personalitate juridica, deci, daca vor sa se judece o pot face doar cu Registrul National. Daca au contract, problema o au cu ei, nu cu noi. ONRC face platile. Noi nu tinem evidenta sumelor incasate", a precizat Celea. Reprezentantii ONRC spun insa ca notificarea a fost trimisa pe adresa ORC Dolj. "Noi nu am primit nimic. Am vorbit la Dolj si ne-au confirmat ca a sosit pe adresa lor. Dupa ce o vom studia, vom vedea cat de intemeiata este", a declarat Marlen Petrescu, responsabilul Registrului National al Comertului in relatia cu oficiile teritoriale. Procesul dintre institutii, candva partenere, risca sa se prelungeasca din cauza procedurii gresite de notificare aplicate de Camera de Comert Oltenia. "Asteptam ca notificarea sa ne-o trimita noua, nu Registrului judetean. O sa le formulam un raspuns in care ii informam ca nu recunoastem suma ceruta. Daca nu le place, o sa mergem in instanta. Acum este o chestie preliminara", a precizat Eduard Constantin, reprezentant al Directiei Juridice a ONRC.

Baza de date a Registrului - mina de aur pentru administrator

Alesii din parlament nu sunt siguri pe mana cui vor sa dea Registrul Comertului, o adevarata sursa de venituri mari si sigure. Propunerea de trecere a acestuia in subordinea Camerei de Comert a trecut de Comisia administrativa in varianta adoptata de Senat, dar s-a impotmolit la Comisia de industrii si cea juridica din cauza a 50 de amendamente depuse. Parlamentarii au de ales intre doua variante. Fie Registrul nu trece sub comanda Camerei, fie Biroul Unic si cel de consultanta sunt transferate in momentul aprobarii legii, iar Registrul va trece in subordinea Camerei, incepand cu 1 ianuarie 2007. Cea din urma varianta este sustinuta si de Ministerul Justitiei care spune ca unul dintre capitolele de negociere cu Uniunea Europeana prevede acest lucru. Reprezentantii oamenilor de afaceri, beneficiari directi ai informatiilor furnizate de Registru, inclina balanta in favoarea pastrarii actualei forme de organizare. "E bine ca Registrul sa ramana la Ministerul Justitiei pentru ca, in felul acesta, va aparea un echilibru intre organizatiile nonguvernamentale (ONG). Camera de Comert si ONG-urile sunt organizatii private, iar datele firmelor ar trebui tinute de o parte neutra. In plus, in perioada cat a fost la Camera, taxele de la Registru nu au fost unice, fiecare avea tarifele lui. De exemplu, in 1991, cand am infiintat o firma, taxele m-au costat dublu fata de capitalul social al societatii. Daca Registrul ramane la minister, Camera de Comert va fi mai motivata sa realizeze proiecte, ceea ce nu poate fi decat in beneficiul mediului de afaceri", a declarat presedintele Consiliului Local al Intreprinderilor Mici si Mijlocii Craiova, Valentin Cristea.

Situatia actuala a Registrelor din Europa tinde sa dea dreptate celor care vor sa pastreze datele firmelor sub protectia justitiei. In majoritatea statelor europene, Registrul este organizat pe langa tribunale. Cu toate acestea, reprezentantii Camerelor de Comert, printre care si CCI Oltenia, trag sforile pentru a deveni stapane peste baza de date cu sutele de mii de firme, considerata o adevarata mina de aur. Decizia finala depinde insa doar de politicienii autohtoni, deoarece la nivelul UE nu exista in prezent o reglementare unica privind modul de organizare si administrare a Registrului Comertului.