Asociatia Municipiilor din Romania a decis sa angajeze o casa de avocatura care sa aduca taxa pe tranzactiile imobiliare inapoi la bugetele locale. Potrivit declaratiilor primarului Dumitru Nicolae, schimbarile privind taxa notariala din noul Cod Fiscal provoaca pagube de circa 5 milioane de lei bugetului local al municipiului Galati.



Liderii municipiilor prezenti vineri la Brasov, suparati ca modificarile Codului Fiscal care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2008 ii lasa fara sume importante la bugetele locale, au hotarat sa demareze o serie de discutii cu grupurile parlamentare pentru ca jumatate din taxa pe tranzactiile imobiliare sa ajunga in continuare in pusculita administratiilor locale.

"Toti primarii municipiilor vor face demersuri pe langa parlamentarii din toate formatiunile reprezentate in Parlament pentru ca aceasta taxa sa revina la bugetele locale. Guvernul a pornit de la premisa ca autoritatile locale termina anul financiar cu buget excedentar, dar asta se intampla pentru ca, prin lege, administratia locala nu-si poate prevedea un deficit bugetar. Daca vor sa nu mai incheiem cu excedent bugetar, sa ne dea posibilitatea, prin lege, sa avem un deficit bugetar. Dar pana atunci asa se va intampla mereu, vom avea excedent bugetar", a declarat Adriean Videanu, presedintele Asociatia Municipiilor din Romania.

Acesta a mai adaugat ca guvernantii nu au gasit o alta solutie pentru a-si acoperi "gaurile bugetare" decat din bugetele locale. "Am facut un calcul si reiese ca bugetele locale ar pierde intre 5 si 7% daca modificarea Codului Fiscal va fi mentinuta", a apreciat presedintele Asociatiei Municipiilor.

La randul lui, Dumitru Nicolae a spus ca municipiul Galati ar putea pierde circa 5 milioane de lei, cat a incasat pe parcursul anului trecut din taxa notariala.

Presedintele Asociatiei a explicat ca intre motivele aduse de Guvern si "taierea" banilor din taxa pe transferul proprietatii de la bugetele locale "nu exista o legatura de cauzalitate". Modificarea Codului Fiscal, cel putin a punctului vizat de administratiile locale, "nu constituie o reglementare care nu presupune amanare si care trebuie adoptata intr-o situatie de urgenta". "Avem o constitutie in tara asta care zice ca autonomia locala este garantata de lege. Ce autonomie daca pe aia mi-o iei si alta o adaugi? Trebuie sa clarificam", a replicat Dumitru Nicolae.