Ziare.com informeaza: Apogeul crizei va fi in 2012, spun oamenii de afaceri

Iesirea Romaniei din recesiune nu i-a incurajat pe oamenii de afaceri. Din contra, aproape 60% dintre acestia se asteapta la ce este mai rau abia in 2012, an in care cred ca va fi atins apogeul crizei economice.
De la aparitia crizei si pana in acest moment, 44,4% dintre IMM-urile romanesti si-au restrans activitatea si doar 12,6% au reusit sa creasca.
Astfel, recesiunea a facut ravagii in mediul de business, scaderea cererii si aplicarea unor masuri, cum ar fi cresterea TVA-ului la 24%, influentand drastic companiile.
"Cresterea TVA-ului a decapitalizat extrem de multe companii, care se zbat pentru supravietuire in acest moment, iar revenirea la taxa de 19% le-ar ajuta sa-si relanseze activitatea", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Conform Cartei Albe a IMM-urilor lansata de CNIPMMR (Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania), in perioada octombrie 2008 - martie 2011, 24% dintre companii au dat faliment sau au ajuns in situatie falimentara.
Care este profilul companiei cele mai afectate de criza? Microintreprindere infiintata in urma cu 5-10 ani, cu sediul in sud-vestul tarii si cu activitate in domeniul constructiilor. La polul opus, firmele care au dus-o mai bine in ultimii ani sunt cele mijlocii, nou infiintate, cu sediul in nord-vest, cu activitati in industrie.

Doar 4% din oamenii de afaceri dorm linistiti

Scaderea economiei este preocuparea a 96% dintre oamenii de afaceri, intr-o masura mai mica sau mai mare. Cert este ca doar 4% dintre persoanele intervievate de CNIPMMR au declarat ca nu se tem de regresul economiei, in timp de 42% se simt foarte amenintate.
Mai mult, optimismul acestora este la pamant. In timp ce politicienii se lauda cu iesirea din recesiune, aproape 60% dintre intreprinzatori considera ca apogeul crizei va fi atins abia in 2012. De fapt, nimeni nu crede ca nivelul maxim a fost deja atins.
Increderea companiilor in Guvern este grav zdruncinata, 47,8% dintre acestea crezand ca echipa lui Boc are o capacitate redusa de a face fata crizei economice.

Firmele nu vor fonduri UE sau credite

"In Romania, doar 40% dintre reprezentantii mediului de afaceri apeleaza la credite. Un procent foarte mic. Criza a prabusit increderea dintre sistemul bancar si companii", a explicat Ioan Hidegcuti, presedintele Fondului Roman de Contragarantare (FRC).
Mai mult, numai 28% dintre intreprinderile mici si mijlocii au de gand sa acceseze fonduri europene in urmatorii doi ani. De fapt, accesul la fonduri structurale este vazut doar de 24% dintre firme ca fiind un beneficiu adus de integrarea Romaniei in UE.
De ce nu sunt companiile atrase de atragerea de bani nerambursabili? In primul rand, din cauza birocratiei excesive si a instabilitatii reglementarilor si a documentatiei.
Alte motive pentru care nu vrem bani de la UE sunt insuficienta fondurilor pentru asigurarea cofinantarii si lipsa de informatii legate de acest proces.
Daca nu vor nici credite si nici fonduri UE, de unde au companiile bani? Aproximativ 70% dintre acestea se finanteaza din surse proprii.
"Cea mai mare problema a companiilor este accesul la finantare si costul mare al creditelor", este de parere Cristian Haiduc, presedintele AIPPIMM (Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri).
Hidegcuti spune ca bancile insista pe garantarea creditelor cu bunurile companiilor, ce a mai ramas din saracia produsa de criza".
"Prin sistemul de cerere de credite si finantari, a cere bancilor sa primeasca garantii de pana la 80% este un drept al companiilor si nu un moft", mai explica seful FRC.