Valoarea totala a restantelor la creditele luate de clientii individuali a ajuns la aproape 240 de milioane de lei (aproape 70 de milioane de euro), cu 21 de milioane de lei mai mult fata de iunie, cand insumau 217 milioane de lei, potrivit unor date furnizate de Biroul de Credit. Numarul debitorilor cu intarzieri la plata ratelor a crescut de la 242.000, cat erau la finele lui iunie, la 245.000 in iulie, apreciaza ßerban Epure, director general al Biroului de Credit. Cu toate acestea, restantele au crescut constant in ultimul an, la un ritm inferior insa avansului creditelor, explica Epure.
Potrivit statisticilor, barbatii reprezinta 60% din totalul celor care au avut restante curente la plata creditelor la sfarsitul lui iulie. Asta probabil si pentru faptul ca tot barbatii sunt aceia care au contractat cele mai multe imprumuturi.
Pe categorii de varsta, cei care au acumulat cele mai mari restante au intre 35 si 39 de ani. Urmatorii rau-platnici sunt persoanele cu varsta cuprinsa in intervalul 25-29 de ani. Pe judete, cele mai mari restante au fost inregistrate in Bucuresti, cu aproximativ 55 de milioane de lei, urmat de Prahova, cu circa zece milioane de lei. Pe ultimele locuri s-au situat judetele Harghita, Covasna si Salaj. Cea mai mare pondere in structura imprumuturilor restante au avut-o creditele de consum, urmate de cele contractate prin intermediul unei carti de credit si cele in cont deschis. Imprumuturile imobiliare au cea mai mica pondere in structura imprumuturilor restante. Cu toate acestea, cea mai mare restanta se gaseste in cazul unui credit imobiliar in euro, de 180.000, si apartine unui barbat din judetul Ilfov.
In privinta celor mai mari credite contractate pentru care se inregistreaza intarzieri de plata, doar 1.254 de datornici au luat credite in valoare de peste 10.000 de lei. Cele mai multe restante, peste 230.000, sunt inregistrate insa la imprumuturile cu valori cuprinse intre un leu si 1.000 de lei. Urmeaza categoria celor peste 64.000 de rau-platnici, care au imprumutat sume cuprinse intre 1.001-10.000 de lei
In cazul sumelor neplatite, contractate de la mai multi creditori, cei mai multi datornici, peste 200.000, aveau restante la un singur creditor. Aproape 30.000 de persoane aveau restante la doi creditori, iar peste 5.200, la trei creditori. Doar sase persoane aveau restante la opt creditori. Asadar, portretul robot al rau-platnicului ar fi ceva de genul: barbat, cu varsta cuprinsa intre 35 si 39 de ani, din Bucuresti, care a contractat un credit de consum de valoare nu foarte mare de la un singur creditor.

Clientii companiilor de telefonie mobila, in vizorul Biroului de Credit

La sistemul Biroului de Credit participa 23 de banci comerciale, la care se adauga patru societati de credit de consum, o societate de asigurari si una de leasing. Impreuna, acestea fac ca Biroul sa acopere circa 96% din activitatea bancara din Romania. Iar, in vederea indeplinirii obiectivelor de integrare de noi participanti, societatea va incheia in august sau septembrie un prim contract de participare cu o firma de telefonie mobila, care va furniza Biroului informatii cu privire la rau-platnici, a mai precizat Epure.