Agentiile internationale de evaluare financiara monitorizeaza situatia politica din Romania, iar ratingurile ar putea fi diminuate in eventualitatea in care o criza ar conduce la destabilizarea economiei, evolutie considerata insa putin probabila.
Agentia Mediafax il citeaza pe Andrew Colquhoun, director in cadrul Fitch Ratings, care crede ca, "desi situatia politica este agitata (...), acest lucru se va reflecta in ratingul de tara numai daca ar aparea riscuri legate de adancirea accelerata a deficitului de cont curent sau daca investitorii straini ar fi alungati, ceea ce va dauna balantei de plati si va inrautati perspectivele de dezvoltare a tarii pe termen lung".
Potrivit lui Kenneth Orchard, analistul pentru Romania al Agentiei internationale de evaluare financiara Moody's, evenimentele recente desfasurate in mediul politic din Romania nu pun in pericol ratingul.
El a atras insa atentia ca ratingurile ar putea fi revizuite daca instabilitatea va continua si va afecta procesul de implementare a reformelor economice.
Romania este cotata de Moody's cu calificativul "Baa 3", cu perspectiva stabila, iar ratingul acordat de Fitch este "BBB".
Mai trebuie spus ca ratingurile acordate de agentiile internationale masoara abilitatea unei tari de a le furniza companiilor private rezidente sau nerezidente, precum si entitatilor guvernamentale valuta necesara derularii activitatii acestora. Aceasta abilitate se refera pe de o parte la convertibilitatea monedei nationale intr-o alta moneda si pe de alta parte are in vedere riscul de transfer de profituri si plati in afara, aferente unor credite externe sau contracte comerciale. (D.E.)