Numarul persoanelor fara un loc de munca din Dolj este în continua scadere. La sfârsitul lunii martie erau înregistrate doar 14.000 de persoane aflate în cautarea unui serviciu. Dupa ce, în august 2007, rata somajului din Dolj a ajuns la cel mai mic prag din ultimii doi ani, începând cu septembrie, aceasta a cunoscut o usoara crestere (5% în septembrie, 5,1% în octombrie, 5% în noiembrie si 5,3% în decembrie). Cresterea s-a mentinut si în ianuarie 2008, când rata somajului a ajuns la 5,8%. Ulterior, situatia s-a schimbat în favoarea somerilor, al caror numar s-a micsorat semnificativ în ultima luna (de la peste 15.500 de persoane în ianuarie la aproximativ 14.000 în martie). "Se remarca o scadere a ratei somajului în judet, de la 5,8% în ianuarie, la 5,7% în februarie, respectiv 5,3% în martie", a declarat Laura Nicolaescu, purtatoarea de cuvânt a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj. Aceasta a explicat ca iarna rata somajului este, în general, mai ridicata, din pricina restrângerii sau întreruperii temporare a activitatilor cu caracter sezonier.  
Angajatorii straini scad numarul somerilor Rata somajului si-ar putea continua tendinta descendenta si în urmatoarea perioada, având în vedere dezvoltarea economica a judetului si demararea unor afaceri noi, precum si cresterea numarului de persoane care au încheiat contracte de munca în strainatate prin AJOFM Dolj. "Unul dintre obiectivele ANOFM este scaderea ratei somajului prin ocuparea fortei de munca. Anul trecut s-a înregistrat o scadere a mediei ratei somajului fata de 2006, iar anul acesta, la fel", a declarat Laura Nicolaescu. Potrivit afirmatiilor acesteia, rata somajului la nivelul judetului Dolj este mai mare decât cea medie la nivel de tara. "Suntem un judet cu o rata a somajului peste media tarii", a explicat purtatoarea de cuvânt a AJOFM Dolj precizând ca, în timp ce în 2007, în România, rata medie a fost de aproximativ 4%, în Dolj aceasta a depasit 5%. 
Evolutia somajului în 2008 este putin diferita Tendinta constanta de scadere din primele trei luni ale anului constituie o surpriza, deoarece, din experienta anilor trecuti, rata somajului începea sa scada din aprilie-mai. În timp ce în primele trei luni din 2006 rata somajului a variat între 6,4%, 6,1%, respectiv 7,1%, începând din aprilie si mai, aceasta a ajuns la 7,1%, respectiv 6,3%.
În 2007, comportamentul ratei somajului a fost similar. Daca în ianuarie, februarie si martie, aceasta a variat între 6,9%, 7% si 6,7%, în aprilie si mai s-a întregistrat o scadere de pâna la 6,1%, respectiv 5,7%.
14.243 de someri în judet
În prezent, în evidentele AJOFM Dolj sunt înregistrati 14.243 de someri, dintre care 6.330 sunt femei. Aproximativ 70% dintre somerii înregistrati nu primesc indemnizatii.