Senatorul Alexandru Cordos a sustinut o declaratie politica intitulata Accesarea fondurilor europene un deziderat actual, pe care o puteti citi in continuare.

Facand o scurta analiza a discutiilor purtate in colegiu cu reprezentantii autoritatilor locale, ai ONG-urilor si altor organisme si organizatii locale implicate in implementarea unor proiecte cu finantare din fonduri europene, am realizat faptul ca desi Guvernul USL a reusit dublarea ratei de absorbtie a fondurilor europene, la 15,18%, inca mai sunt aspecte care trebuie imbunatatite.
Acest rezultat este cu atat mai important cu cat nu trebuie sa uitam ca o parte din programele europene erau suspendate sau presuspendate in momentul in care am venit la guvernare, ca urmare a neregulilor din perioada 2009-2011.
Din pacate Romania a inceput cu stangul in ceea ce priveste fondurile europene, de la modul in care au fost concepute institutiile care sunt implicate in acest domeniu, pana la personalul care a fost angajat.
In prima guvernare Boc haosul din sistem era bine mascat de grandomania autoritatilor de management care detineau adevarul absolut, iar toata lumea trebuia sa se conformeze unui hatis de reguli care a dus la sufocarea beneficiarilor.
Realitatea ne arata ca am ramas si fara drumuri, industria e la fier vechi, iar calificarile sunt doar pe hartie.
Potrivit unei analize realizate de Centrul Roman pentru Politici Europene, desi suma pe care o vom primi ar putea sa nu fie cea la care ne asteptam. Estimarea optimista este de 45 miliarde de euro, iar cea pesimista, de 40 miliarde de euro.
Absorbtia fondurilor europene in Romania e o problema legata de sistem si oameni, atat din punct de vedere profesional, al celor implicati in mecanismul de gestionare a fondurilor, dar si din perspectiva sociala, a celor care au nevoie de rezultatele accesarii fondurilor si raman doar cu dezamagirea unor oportunitati nevalorificate.
Fondurile europene au fost alocate mai ales dupa principiul politic si nu au fost folosite pentru investitii cu impact mare, acesta fiind motivul pentru care eficienta lor a fost foarte scazuta.
Una din cauzele majore ale ratelor mici de accesare a fondurilor comunitare tine de resursa umana. Persoanele implicate in acest proces (autoritati publice centrale si locale, IMM-uri, ONG-uri) nu cunosc sau nu sunt interesate de posibilitatile de finantare oferite de UE prin fondurile structurale.
Cum se poate motiva un functionar public al unei primarii sau al unui Consiliu Judetean sa aplice pentru proiecte de mii si sute de mii de euro din moment ce venitul sau lunar nu depaseste cateva sute de euro? Pe de alta parte, functionarii respectivi au ei expertiza necesara pentru a scrie un astfel de proiect? Iar in cazul in care acest personal are expertiza necesara, cum reuseste statul roman sa ii motiveze, astfel incat acestia sa nu treaca in sectorul privat pentru a castiga mai bine?
Autoritatile ar trebui, astfel, sa elaboreze, complementar unor planuri de actiune concrete, si un plan eficient de resurse umane pentru functionarii publici din acest sector prioritar de dezvoltare al Romaniei.
Alte deficiente majore sunt legate de legislatia romaneasca in domeniul achizitiilor publice si a parteneriatului public-privat. Daca in primul caz Guvernul a inceput demararea unor negocieri pentru realizarea unor modificari legislative in cadrul achizitiilor publice, legislatia pentru parteneriatului public-privat ramane in solutionare. O dezvoltare a parteneriatelor public-privat nu se va putea realiza fara o modificare din temelii a legislatiei
Daca dorim performanta in absorbtia fondurilor europene, trebuie sa solutionam in primul rand problemele de fond si sa implementam un sistem de aplicare simplificat, rational si informatizat, sa propunem o evaluare mult mai transparenta si cu o sarcina mult mai mica in zona autoritatilor si o segmentare mai exacta a beneficiarilor pe scheme de finantare, si nu in ultimul rand formarea retelelor colaborative intre autoritati, consultanti si beneficiari.
Pentru noul Mecanism Financiar Multianual trebuie sa fim mai bine pregatiti mai bine si ne vom asigura ca Romania este gata sa acceseze mai eficient fondurile puse la dispozitie de Uniunea Europeana.